Derfor er Roskilde Domkirke verdensarv

UNESCO's udvælgelseskriterier

I 1995 udnævner UNESCO Roskilde Domkirke til verdensarv. Det vil sige, at domkirken har så stor betydning for os og resten af verden, at den skal bevares og beskyttes, så også kommende generationer kan glæde sig over domkirkens storhed.

Begrundelsen er, at Roskilde Domkirke er et af de tidligste eksempler på fransk gotik uden for fransktalende lande. Og at kirken står som et højdepunkt i dansk arkitektur og samtidigt illustrerer mange århundreders europæisk kirkearkitektur.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Det er også lykkedes at skabe en smuk og harmonisk helhed, selv om kirken og omgivelserne har været i konstant forandring gennem mange hundrede år.

Endelig har kirken været kongelig gravplads siden 1500-tallet, og den har haft stor politisk og kulturel betydning ikke kun i Danmark, men også i Skandinavien og Østersøområdet.

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke