Guds tro og fornuft

Værdibattle: Tro over for fornuft

Klemens Kappel filosof og fra 2011 nu tidligere medlem af Det Etiske Råd, indleder debatten med en forelæsning om, at Gud ikke findes. Forelæsningen slutter 31:52 min. Så debatterer et panel af indbudte gæster oplysningstidens overgang fra tro til fornuft. Og de taler om om, hvorvidt den har betydning i nutidens turbulente hverdag. - Værdibattlen blev optaget til Danskernes Akademi på DR2 på kulturfestivalen Golden Days i 2010.

Emner: Golden Days, religion, oplysningstiden, fornuft, naturvidenskab,
Steder: Medicinsk Museion, Københavns Universitet, Danmark,
Kolofon: Jens Rasmussen, producer; Peter Sandager, fotograf; Ivan Strand, fotograf, Michael Berendt, fotograf; Nicola Leander, fotograf; Anders Toxværd; Per Gerike, fotograf; Kurt Lassen, lydtekniker; Thorkild Nyholm, redaktør på Danskernes Akademi;
Medvirkende: Erik Bjergager, chefredaktør, Kristeligt Dagblad; Thorkild Kjærgaard, historiker; Osama Hamza, muslim; Malene Busk, idehistoriker; Lone Frank, biolog; Klemens Kappel, filosof;
Dato: 13-12-2010
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Hvor går grænsen mellem fornuft og religion? Det er et centralt spørgsmål i 1700-tallet.

Oplysningens viden om blandt andet naturens opbygning gennemhuller de gængse forklaringer og truer synet på Gud. Hør om debatten dengang, og nutidens tilsvarende debat mellem paven og den tyske filosof Habermas.

Læs mere i lektor Lars Albinus' artikel "Guds tro og fornuft", som du finder som link herunder. Lars Albinus er ansat på Institut for Kultur og Samfund - Religionsvidenskab.

1700-tallet og Oplysningstiden

Oplysningstiden i 1700-tallet kommer til at forme den vestlige verden på godt og ondt. Aarhus Universitetsforlag har udgivet bogen "1700-tallet sort på hvidt" med 20 tekster skrevet af undervisere og forskere. DR Gymnasium har fået lov til at bringe ni af teksterne. Du finder dem som links inde på de forskellige klipsamlinger. I klipsamlingerne supplerer DR med en række video-klip fra arkiverne. Blandt andet fra Danskernes Akademi på DR2.

Se Tema

Læs også 1700-tallet og Oplysningstiden Se Tema

  1. Kaos og vildskab
  2. Ulighed og kolonialisme
  3. Terror efter 1789
  4. Modoplysningen
  5. Guds tro og fornuft
  6. Ligeretten
  7. Nydelsen og Fanny Hill
  8. Verdens orden
  9. Oplysningen