Ilulissat i fremtiden

Én fjord under forandring - to forklaringer

Beboerne i Ilulissat glemmer aldrig efteråret 2002. De isbjerge, der kom flydende gennem isfjorden, så ikke ud, som de plejede. De var mørke og piggede, og der var rigtig mange af dem. Satellitbilleder viste senere, at der var sket noget ved gletsjerens front, hvor de store isbjerge brækker af. Den havde flyttet sig 12 kilometer mod øst siden året før. Det bekymrede forskere og politikere, men der er endnu ikke fundet nogen sikker forklaring på, hvorfor gletsjeren rykkede sig så markant.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Temperaturen er steget

En årsag til den dramatiske udvikling kan være den stigning i temperatur, der har ramt Grønland. Da den danske regering inviterede statsledere som Angela Merkel og markante politikere som John McCain til Ilulissat, var det for, at de kunne se et konkret eksempel på konsekvenserne af den menneskeskabte globale opvarmning.

Ny viden

Faktum er da også, at det er blevet varmere i Ilulissat. Og indtil for nylig var det de stigende temperaturer, der blev brugt som forklaring på gletsjerens tilbagetrækning. Øgede varmegrader skulle også være grunden til, at Disko-bugten ved isfjordens udmunding ikke længere fryser helt til is om vinteren. Men ny forskning har vist, at der også kan være en anden årsag til forandringerne ved Ilulissat

Varme strømme

Nogle klimaeksperter mener, at ændringer i havstrømme kan være forklaringen på gletsjerens voldsomme opbrud. Det vand, der strømmer ind i fjorden ved Ilulissat, er varmere end tidligere. Det varme vand befinder sig meget dybt, og flere steder på den grønlandske kyst når det ikke ind i fjordene, fordi der er naturlige forhøjninger ved havbunden. Men ved Ilulissat er forhøjningen ikke så stor, og derfor når de varmere havstrømme ind i fjordenog hele vejen ind til gletsjeren. Strømmene er så kraftige, at det kan have fået gletsjerens kant til at trække sig så markant tilbage, som det skete i slutningen af 2002.

Syv år senere har man stadig ikke fundet en sikker forklaring på, hvorfor det skete, men i løbet af 2009 vil flere hundrede forskere besøge Ilulissat i jagten på et mere præcist svar.

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke