Jelling i fremtiden

Runestenene i Jelling - måske snart fortid

I Jelling er verdensarven 1000 år gammel. Men vind og vejr har i årenes løb ødelagt de to Jellingsten så meget, at de måske snart ikke er længere. Gorm den Gamles runesten er den, som har det værst.

Diagnosen lyder "yderst kritisk"

I slutningen af 2008 offentliggjorde Nationalmuseet en rapport om Jellingstenenes tilstand. Og diagnosen lød: ”yderst kritisk”. Når det regner, suger stenene nemlig vand ind, og når det fryser om vinteren, skaber det frosne vand sprækker i de gamle sten. Især den lille Jellingsten, som Gorm den Gamle satte midt i 900-tallet, kan næsten ikke mere.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Noget skal gøres - men hvad?

Det er svært at finde en løsning, så man undgår at skulle fjerne stenene fra deres unikke placering foran Jelling kirke, hvor besøgende år efter år kommer for at se dem, som de har stået - under åben himmel i 1000 år.

Et løsningsforslag er at lade stenene blive stående på deres plads under glas, som kan beskytte dem mod vejr og vind. Men ifølge Nationalmuseet kan det give stenene nye problemer. Derfor peger eksperter på, at det kan blive nødvendigt helt at flytte stenene fra deres plads og ind på et museum og i stedet opstille to kopier af stenene i Jelling.

En løsning som måske ikke er den mest populære blandt borgerne i Jelling, som er stolte af deres gamle sten, og de mange turister som hvert år strømmer til stedet.

En lokal borger er derfor kommet med det alternative forslag, at stenene flyttes ind i kirken, så stedet ikke mister sine to største klenodier.

Konkurrence om stenenes fremtid

Det er Kulturarvsstyrelsen, som i den kommende tid skal tage stilling til de to gamle stens fremtid. De har netop udskrevet en åben konkurrence, hvor alle kan byde ind med ideer til, hvordan de to gamle runesten skal bevares.

Se dem - før det er for sent!

Er man nysgerrig efter at se de to enestående sten, uden at have svaret på deres videre skæbne,er det en god idé at tage en tur til Jelling og opleve monumenterne - inden det måske er for sent!

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke