Jelling monumenterne

Vores Verdensarv: Monumenterne i Jelling

Jelling-monumenterne er et af de 3 Verdenskulturarv steder i Danmark. Men hvorfor er to bunker jord og to gamle runesten umistelige for menneskeheden?
Liv Thomsen prøver at samle puslespillet i Jelling.
Sendt første gang 06.09.09

Jelling-monumenterne - Danmarks vugge

Store hedenske gravhøje, et par tunge sten med mærkelig skrift, en kristen kirke og små bautasten, som titter op mellem kirkegårdens stier i den midtjyske by Jelling.

Monumenter som ved første øjekast er svære at blive klog på. Men som fortæller om en af de mest afgørende perioder i Danmarkshistorien.

Velkommen tilbage til 900-tallet. Til dengang hvor danskerne stadig tror på Odin og Thor. Men hvor vi også er begyndt at rejse ud i verden, og tage kristne skikke og normer med os hjem.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Her møder vi kongerne Gorm den Gamle og hans søn Harald Blåtand i en tid, hvor kampen om magten er i fuld gang.

En kamp, som får Gorm den Gamle til at rejse en runesten lige netop her for at fortælle, at det er ham, som er konge.

Og Gorm er stadig i Jelling. Han ligger begravet under kirkegulvet. Her fik hans søn, Harald Blåtand, ham begravet, da han gjorde danskerne kristne ved at rejse endnu en runesten her.

En tung sten, men med et så vigtigt politisk budskab at det rejste hele vejen ned gennem det katolske Europa, og muligvis forhindrede, at Danmark endte sine dage som en del af det tysk-romerske kejserrige.

Og Danmarkshistorien i Jelling stopper ikke her. For lige siden har arkæologer, konger, og måske også gravrøvere, gravet i Jelling.

Det giver os både fund, fakta og en masse uløste gåder om, hvorfor lige netop dette sted var så vigtigt for 1000 år siden. Og hvad kongerne Gorm og Harald egentlig lavede her.

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke