Kaos og vildskab

Danskernes Akademi: Det vilde menneske

Med de store opdagelsesrejsende i 1400- og 1500-tallet fik europæerne kontakt med vildmænd i fjerne dele af verden. Det var mennesket i sin mest dyriske form, ofte portrætteret som voldeligt. Docent Ole Høiris fra Aarhus Universitet fortæller her, hvordan den opfattelse
ændrede sig i oplysningstiden. De vilde blev nu i stedet betragtet som mennesker, der ikke lod sig underlægge samfundets strenge regler og dogmer (Sendt første gang i Danskernes Akademi på DR2 den 14.03.2012).

Emner: oplysningstiden, 1700-tallet, vilde mennesker, indianere, sorte, slaver,
Steder: Aarhus, Danmark
Kolofon: Dorthe Gærup Nielsen, tilrettelægger; Hans Henrik Plauborg, journalist, Aarhus Universitet; David Kiel, producer og fotograf; Søren Gjelstrup Jessen, redigeringstekniker, Aarhus Universitet; Thorkild Nyholm redaktør; Ole Høiris, docent, Aarhus Universitet
Medvirkende: Ole Høiris, docent, Aarhus Universitet
Dato: 14-03-2012
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Vildskaben er civilisationens modsætning. Menneskets fundamentale natur bliver diskuteret meget af 1700-tallets tænkere.

De "vilde" bliver opdelt i "dyrisk vilde" og "ædle vilde". De amerikanske indfødte, de "degenererede" indianere, formodes at leve i kaotisk vildskab som grusomme mennesker i en dyrisk tilstand.

Læs mere i antropolog Ole Høiris' artikel "Kaos og vildskab", som du finder som link herunder. Ole Høiris er ansat på Institut for Kultur og Samfund - Antropologi og Etnografi.

1700-tallet og Oplysningstiden

Oplysningstiden i 1700-tallet kommer til at forme den vestlige verden på godt og ondt. Aarhus Universitetsforlag har udgivet bogen "1700-tallet sort på hvidt" med 20 tekster skrevet af undervisere og forskere. DR Gymnasium har fået lov til at bringe ni af teksterne. Du finder dem som links inde på de forskellige klipsamlinger. I klipsamlingerne supplerer DR med en række video-klip fra arkiverne. Blandt andet fra Danskernes Akademi på DR2.

Se Tema

Læs også 1700-tallet og Oplysningstiden Se Tema

  1. Kaos og vildskab
  2. Ulighed og kolonialisme
  3. Terror efter 1789
  4. Modoplysningen
  5. Guds tro og fornuft
  6. Ligeretten
  7. Nydelsen og Fanny Hill
  8. Verdens orden
  9. Oplysningen