Kronborg i fremtiden

Mens én sandstensfigur bliver taget ned fra slottets mur, tager en anden sandstensfigur form i stenhuggerværkstedet ved Kronborg. Det er fast arbejde, for sandsten holder cirka 400 år, så der er en løbende restaurering i gang.

Siden 1998 har slottet været under en omfattende restaurering, hvor også adgangsveje bliver forbedret.

Og efter at Kronborg i 2000 bliver udnævnt til verdensarv af UNESCO, er der for alvor sat gang i nye ting, for verdensarv forpligter.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Slottets måde at fortælle Kronborgs historie på har været lidt støvet, men nu sker der også noget på det område. Den 18. juni 2010 er første del af slottets nye formidlingsprojekt blevet åbnet for publikum med helt nye oplevelsesmuligheder.

Fnis, flammer og fæstning
I et soveværelse fniser en ung kvinde og kongen - et andet sted regner det med guldpenge fra sundtolden - et tredje sted brænder slottet som i 1629. Og allerede ved indgangen til slotsområdet bliver de besøgende mødt af lyden af støvletramp, heste, kommandoer og måske et kanonskud. Ingen er i tvivl om, at de er kommet til en fæstning og et kongeslot.

Nu kan turister besøge hidtil lukkede steder på slottet. Og tidsbrønde, borglegeplads, slotsmodeller, børnerum, kanoner og krudthusfortællinger skal lokke inden for og udenfor.

Der er interaktive pulte med fakta, hvor man kan klikke sig frem og tilbage i historien.

Undervejs på turen rundt på slottet og fæstningsanlæggene kan turister også gennem såkaldte mobilguides få lydglimt og fakta om sundtoldens slots historie.

I efteråret 2010 åbner anden del af formidlingsprojektet med endnu flere digitale tilbud. Kronborg skal være et sted, hvor folk kommer igen og igen - og oplever nyt hver gang.

Ambitionen er desuden, at Kronborg med sin historie bliver et naturligt sted at være under afgørende forhandlinger, og når internationale kontrakter skal underskrives.

Der er afsat 250 millioner kroner til at restaurere og trimme slottet, og arbejdet står færdigt i 2010. Men Kronborg stopper ikke ved det.

Kulturomraade.dk - international kaliber
Helsingør er i gang med at udvikle et nyt kultur- og fritidsområde, der blandt andet skal styrke Kronborg som verdensarvsmonument. Det forladte værftsområde skal have nyt liv, til gavn for slot, by, borgerne og besøgende. Det sker gennem projekt Kulturhavn Kronborg.

Kulturhavn Kronborg skal præsentere slottet bedre og forbinde slottet med havnen og byen. Kronborgs gamle bastioner og raveliner bliver genskabt. De blev fjernet ved bygningen af stålskibsværftet i slutningen af 1800-tallet.

Kulturværftet bliver i 2010 byens nye kulturcenter med bibliotek, teatersal, mødelokaler, udstillingsrum m.m. Og i 2012 åbner et nyt søfartsmuseum i en gammel tørdok.

De forskellige projekter har mødt og møder hård kritik, selv om kritikken er blevet mere lavmælt efter, at projekterne er vedtaget politisk. De samlede udgifter løber op i en milliard kroner. Projekterne er for dyre, og ødelægger havnen, mener nogle. Andre tror, at borgerne bliver meget glade for området.

Læs mere på kulturomraade.dk

Ordforklaring
Ravelin: Et halvmåneformet ydre forsvarsværk, evt. omgivet af en voldgrav. Raveliner beskytter fæstningens adgangsveje.

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke