Modoplysningen

Danskernes Akademi: Modoplysning - til kamp mod samfundsomstyrterne

Oplysningen er altid blevet modsagt, kritiseret og bekæmpet. Lektor Mikkel Thorup fra Aarhus Universitet fortæller i denne forelæsning om modoplysningen, der var en strømning i 1700-tallet, der på religiøst og traditionalistisk grundlag beskyldte oplysningsfilosofferne for at være ateistiske samfundsomstyrtere. Modoplysningen tabte kampen mod oplysning, men fik stor betydning for vores forståelse af verden (sendt første gang i Danskernes Akademi på DR2 den 13.03.2012).

Emner: Oplysningstiden, 1700-tallet, modoplysningen,
Steder: Aarhus Universitet, Aarhus, Danmark,
Kolofon: Dorthe Gærup Nielsen, tilrettelægger; Hans Henrik Plauborg, journalist, Aarhus Universitet; David Kiel, producer og fotograf; Søren Gjelstrup Jessen, redigeringstekniker, Aarhus Universitet; Thorkild Nyholm redaktør; Mikkel Thorup, lektor i politisk idéhistorie, Institut for Kultur og Samfund - Idéhistorie, Aarhus Universitet;

Medvirkende: Mikkel Thorup, lektor i politisk idéhistorie, Institut for Kultur og Samfund - Idéhistorie, Aarhus Universitet;

Dato: 13-03-2012
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Oplysningsfilosofien perverterer det, der gør livet stabilt og sandt, den forvandler mennesket til noget monstrøst, friheden til trældom og terror - og fornuften til ufornuft.

Vil vi denne udvikling? Mange religiøse vil ikke! De lærde er vildt uenige i 1700-tallet. Modoplysningen er i gang med en radikal form for oplysningskritik.

Læs mere i lektor Mikkel Thorups artikel "Modoplysning", som du finder som link herunder. Mikkel Thorup er ansat i Afdelingen for Idéhistorie ved Aarhus Universitet.

1700-tallet og Oplysningstiden

Oplysningstiden i 1700-tallet kommer til at forme den vestlige verden på godt og ondt. Aarhus Universitetsforlag har udgivet bogen "1700-tallet sort på hvidt" med 20 tekster skrevet af undervisere og forskere. DR Gymnasium har fået lov til at bringe ni af teksterne. Du finder dem som links inde på de forskellige klipsamlinger. I klipsamlingerne supplerer DR med en række video-klip fra arkiverne. Blandt andet fra Danskernes Akademi på DR2.

Se Tema

Læs også 1700-tallet og Oplysningstiden Se Tema

  1. Kaos og vildskab
  2. Ulighed og kolonialisme
  3. Terror efter 1789
  4. Modoplysningen
  5. Guds tro og fornuft
  6. Ligeretten
  7. Nydelsen og Fanny Hill
  8. Verdens orden
  9. Oplysningen