Nydelsen og Fanny Hill

Danskernes Akademi: Løse kvinder i 1700-tallet

Uanset tid og sted så er historien om prostitution stort set ens. 1700-tallets natjomfruer, løse kvinder og prostituerede minder om nutidens historie om horehuse og bordelvirksomhed i de københavnske gader. Hør den fascinerende historie fortalt af historiker, mag.art. Charlotte S. H. Jensen fra Nationalmuseet. Forelæsningen blev optaget til Danskernes Akademi på DR2 på kulturfestivalen Golden Days i 2010.

Emner: Danmark, prostitution, kvinder, kriminalitet, rufferi, bordeller, Golden Days 2010,
Steder: Medicinsk Museion, Københavns Universitet, Danmark,
Kolofon: Per Wegner, fotograf; Jens Rasmussen, producer; Per Gerike, fotograf; Marcus Olander Moos, fotograf; Niels-Jørgen Riisfeldt, CC tekniker; Helle Warming, redigeringstekniker; Thorkild Nyholm, redaktør på Danskernes Akademi, Ole Hjortdal, redaktionschef;

Medvirkende: Charlotte S.H. Jensen, historiker, mag.art., Nationalmuseet.
Dato: 08-09-2010
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Det er utænkeligt, at kvinden kan nyde sex, men i 1700-tallet bliver der skrevet mange romaner med netop nydelsen som tema.

Blandt andet romanen Fanny Hill, om kvinden, der bliver "solgt" til en mand. Og så begynder en sand dannelsesrejse ind i den erotiske verden. Men Fanny Hill er ikke til at fordærve, selv om hun lærer at nyde sex.

Læs mere i forfatter og filosof Mathilde Walter Clarks artikel "Nydelsen og Fanny Hill", som du kan finde som link herunder.

1700-tallet og Oplysningstiden

Oplysningstiden i 1700-tallet kommer til at forme den vestlige verden på godt og ondt. Aarhus Universitetsforlag har udgivet bogen "1700-tallet sort på hvidt" med 20 tekster skrevet af undervisere og forskere. DR Gymnasium har fået lov til at bringe ni af teksterne. Du finder dem som links inde på de forskellige klipsamlinger. I klipsamlingerne supplerer DR med en række video-klip fra arkiverne. Blandt andet fra Danskernes Akademi på DR2.

Se Tema

Læs også 1700-tallet og Oplysningstiden Se Tema

  1. Kaos og vildskab
  2. Ulighed og kolonialisme
  3. Terror efter 1789
  4. Modoplysningen
  5. Guds tro og fornuft
  6. Ligeretten
  7. Nydelsen og Fanny Hill
  8. Verdens orden
  9. Oplysningen