Oplysningen

Danskernes Akademi: Hans-Jørgen Schanz: Oplysningen - tanker der forandrede verden

Oplysningstiden er karakteriseret af en helt ny strømning af tanker, der fuldstændigt ændrede den vestlige del af verden. Professor Hans-Jørgen Schanz fra Aarhus Universitet fortæller her blandt andet om den nye naturopfattelse, om sekulariseringen og om den nye
historietænkning, der tilsammen ændrede opfattelsen af verden og skabte grobund for moderniteten (sendt første gang i Danskernes Akademi på DR2 den 13.03.2012)

Emner: Oplysningstiden, 1700-tallet, ideologier, reformer, naturen, historietænkning,
Steder: Aarhus Universitet, Aarhus, Danmark
Kolofon: Dorthe Gærup Nielsen, tilrettelægger; Hans Henrik Plauborg, journalist, Aarhus Universitet; David Kiel, producer og fotograf; Søren Gjelstrup Jessen, redigeringstekniker, Aarhus Universitet; Thorkild Nyholm redaktør; Hans-Jørgen Schanz, professor, dr. phil., Aarhus Universitet;
Medvirkende: Hans-Jørgen Schanz, professor, dr. phil., Aarhus Universitet;
Dato: 13-03-2012
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Har kan du få det store overblik over, hvad oplysningstiden stod for. Hør hvordan ny viden om naturen, religioner, teknik osv. i 1700-tallet og frem forsøger at ændre folks indstilling til livet og til deres måde at leve på.

I linket herunder kan du finde professor Hans-Jørgen Schanz' artikel "Oplysningen". Han er ansat på Institut for Kultur og Samfund - Idéhistorie ved Aarhus Universitet.

1700-tallet og Oplysningstiden

Oplysningstiden i 1700-tallet kommer til at forme den vestlige verden på godt og ondt. Aarhus Universitetsforlag har udgivet bogen "1700-tallet sort på hvidt" med 20 tekster skrevet af undervisere og forskere. DR Gymnasium har fået lov til at bringe ni af teksterne. Du finder dem som links inde på de forskellige klipsamlinger. I klipsamlingerne supplerer DR med en række video-klip fra arkiverne. Blandt andet fra Danskernes Akademi på DR2.

Se Tema

Læs også 1700-tallet og Oplysningstiden Se Tema

  1. Kaos og vildskab
  2. Ulighed og kolonialisme
  3. Terror efter 1789
  4. Modoplysningen
  5. Guds tro og fornuft
  6. Ligeretten
  7. Nydelsen og Fanny Hill
  8. Verdens orden
  9. Oplysningen