Roskilde Domkirke

Vores verdensarv: Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirkes historie er en kringlet og fængende fortælling om utallige magtkampe og voldsomme opgør. Om tro, storhed og fald, og om magtfulde konger, snarrådige dronninger og snedige biskopper, der alle sammen kæmper for, at Roskilde Domkirke skal være noget helt, helt særligt. Og i 1995 bliver den udråbt til verdensarv af FN-organisationen UNESCO.
Sendt første gang 18.10.09

Roskilde Domkirke - et glimt af evigheden ...

Roskilde Domkirke er historien om et Guds hus, hvor stor ikke er stort nok. Det handler om magt - kongens og kirkens.

På højdedraget 45 meter over fjorden knejser domkirken mægtig over Roskilde. I flere hundrede år messer præster over alt. Man kan spytte på dødens håndlanger, købe syndsforladelse, betale for en hurtig tur gennem skærsilden og ind i himlen.

Vores verdensarv

Roskilde Domkirke, Kronborg slot, Jellingstenene og Ilulissat isfjord er udvalgt af UNESCO som VERDENSARV. Disse steder har så uvurderlig værdi for verden, at de skal bevares for eftertiden. DR Undervisning har samlet en række klip, som beskriver Unescos verdensarv i Danmark, i Grønland og ude i verden.

Se Tema

Og blodet flyder foran alteret, da kongen likviderer sin svoger. Og kirken fester for en pandeskal, der har frelst to præster fra et djævelsk søuhyre. Og en mand køber kirkens fem meter høje krucifiks, for kort efter at flække Kristus-hovedet og stå med en splint fra Jesu kors.

Der er lig – kongelige, adelige og borgerlige - over alt. Harald Blåtand er her - måske. Nordens unionsdronning Margrethe den 1. er her - måske. Åbner man gravmæler og tjekker dna-profiler, risikerer man at skulle skrive danmarkshistorien om.

Domkirken er frygt, glæde og rigdom ud over alle grænser - og kirkearkitektur gennem 1000 år. Roskilde Domkirke er uvurderlig for Danmark - og hele verden. Domkirken er vores fælles verdensarv.

Træd indenfor.

Læs også Vores verdensarv Se Tema

  1. Billedserie: Grønlands jagtområder
  2. Billedserie: Christiansfeld
  3. Billedserie: Stevns Klint
  4. Billedserie: Vadehavet
  5. Billedserie: Nordboernes rige
  6. Billedserie: Frederiksstaden
  7. Billedserie: Molerklinter
  8. Billedserie: Parforce Jagtsystemet
  9. Billedserie: Trelleborg
  10. Fremtiden for Roskilde Domkirke