Ulighed og kolonialisme

Danskernes Akademi: Carsten Niebuhr og Den Arabiske Rejse

I vinteren 1767 vendte videnskabsmanden Carsten Niebuhr hjem til Danmark efter næsten syv år i Arabien. På rejsen ville han styrke videnskaben gennem iagttagelser, observationer og beskrivelser. Og det var dermed en del af tidens opgør mod den traditionelle videnskabsforskning, der tog afsæt i Biblens beskrivelser og antagelser. Ph.d.-stipendiat Anne Haslund Hansen fra Nationalmuseet. - Forelæsningen blev optaget til Danskernes Akademi på DR2 i forbindelse med kulturfestivalen Golden Days i 2010.

Emner: Golden Days, Carsten Niebuhr, religion, naturvidenskab, forskning, oplysningstiden,
Steder: DR Byen, København, Danmark,
Kolofon: Morten Bastholm, fotograf; Jens Rasmussen, producer;
Helle Warming, redigeringstekniker;
Medvirkende: Anne Haslund Hansen, ph.d.-stipendiat, Nationalmuseet;
Dato: 27-09-2010
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Oplysningstiden er sort og hvid. Den er til fordel for de hvide europæere og sort uheld for afrikanerne.

Det er slaverne og koloniseringen, der betaler prisen for århundredets drøm om et jordisk paradis med frihed til alle. Dansk-norske skibe fragter 100.000 slaver til Dansk-Vestindien til sukkerproduktionen.

Læs mere i lektor Hans Hauges artikel "Ulighed og kolonialisme", som du finder som link herunder. Hans Hauge er ansat på Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet.

1700-tallet og Oplysningstiden

Oplysningstiden i 1700-tallet kommer til at forme den vestlige verden på godt og ondt. Aarhus Universitetsforlag har udgivet bogen "1700-tallet sort på hvidt" med 20 tekster skrevet af undervisere og forskere. DR Gymnasium har fået lov til at bringe ni af teksterne. Du finder dem som links inde på de forskellige klipsamlinger. I klipsamlingerne supplerer DR med en række video-klip fra arkiverne. Blandt andet fra Danskernes Akademi på DR2.

Se Tema

Læs også 1700-tallet og Oplysningstiden Se Tema

  1. Kaos og vildskab
  2. Ulighed og kolonialisme
  3. Terror efter 1789
  4. Modoplysningen
  5. Guds tro og fornuft
  6. Ligeretten
  7. Nydelsen og Fanny Hill
  8. Verdens orden
  9. Oplysningen