Verdens orden

Danskernes Akademi: Verdens orden, naturens love

1700-tallet blev kaldt lysets århundrede. Og det var en tid præget af store forventninger. Isaac Newtons mekaniske verdensbillede stod som den rationelle tankes store triumf og beviset for, at verden kunne forstås og forklares. Professor Peter C. Kjærgaard fra Aarhus Universitet fortæller her hvordan den store opgave var at overføre denne fornuftens ånd til alle andre områder i tilværelsen og dermed
bestemme altings orden (sendt første gang i Danskernes Akademi på DR2 den 14.03.2012)

Emner: oplysningstiden, Newton, 1700-tallet,
Steder: Aarhus, Danmark,
Kolofon: Dorthe Gærup Nielsen, tilrettelægger; Hans Henrik Plauborg, journalist, Aarhus Universitet; David Kiel, producer og fotograf; Søren Gjelstrup Jessen, redigeringstekniker, Aarhus Universitet; Thorkild Nyholm redaktør; Peter C. Kjærgaard, Professor, ph.d.; Institut for kultur og Samfund, Aarhus Universitet;
Medvirkende: Peter C. Kjærgaard, Professor, ph.d.; Institut for kultur og Samfund, Aarhus Universitet;
Dato: 14-03-2012
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Oplysningstiden viser, at verden kan forstås og forklares. Svenskeren Carl von Linné finder ud af at opdele planteriget i 24 forskellige klasser.

Oplysningens fans har store forventninger til, at den nye "ånd" vil sprede sig. Man lever i lysets århundrede …

Læs mere i professor Peter C. Kjærgaards artikel "Verdens orden", som du finder som link herunder. Han er ansat på Institut for Kultur og Samfund - Idéhistorie ved Aarhus Universitet.

1700-tallet og Oplysningstiden

Oplysningstiden i 1700-tallet kommer til at forme den vestlige verden på godt og ondt. Aarhus Universitetsforlag har udgivet bogen "1700-tallet sort på hvidt" med 20 tekster skrevet af undervisere og forskere. DR Gymnasium har fået lov til at bringe ni af teksterne. Du finder dem som links inde på de forskellige klipsamlinger. I klipsamlingerne supplerer DR med en række video-klip fra arkiverne. Blandt andet fra Danskernes Akademi på DR2.

Se Tema

Læs også 1700-tallet og Oplysningstiden Se Tema

  1. Kaos og vildskab
  2. Ulighed og kolonialisme
  3. Terror efter 1789
  4. Modoplysningen
  5. Guds tro og fornuft
  6. Ligeretten
  7. Nydelsen og Fanny Hill
  8. Verdens orden
  9. Oplysningen