Alt om SKAM

SKAM har sneget sig ind på livet af danskerne.

(Foto: NRK © Type 2)

Til læreren


Lærervejledning

SKAM er en populær, norsk dramaserie produceret af DRs norske pendant NRK. Serien handler om livets glæder og nedture hos en flok gymnasieelever fra Hartvig Nissens Skole på Frogner i Oslo.

Hovedkaraktererne er de samme hele serien igennem. Fælles for dem alle er, at de føler en form for skam eller konflikt i dem selv. Eva er blevet vraget af veninderne og har problemer med kæresten. Noora er hemmeligt forelsket i den 'forkerte' fyr. Isak kæmper med sin seksualitet og sit forhold til sine forældre, og Sana forsøger at finde balancen mellem sin religion, kærligheden og sit norske teenageliv.

SKAM

Den norske ungdomsserie SKAM har betaget danskerne med realistiske karakterer og 'dritkult' sprog. Lær om filmiske virkemidler, nordisk sprogforståelse og det unikke univers bag serien, der gav danskerne SKAM-feber.

Se Tema

SKAM lader en ny hovedkarakter være omdrejningspunktet i hver sæson, hvor mange andre serier tager fat i en eller flere problemstillinger og lader karaktererne handle derpå. I første sæson er Evas historie den bærende, i anden sæson er det Nooras, i tredje sæson er det Isaks, og i fjerde og sidste sæson er det Sanas historie. På denne måde giver SKAM plads til forskellige unge og ungdomsproblemer.

Kærlighed, studieliv og venskab

SKAM-skaberen Julie Andem lavede gruppeinterviews med 16-årige piger, før hun skrev manuskriptet til serien. De unge skulle kunne identificere sig med seriens dilemmaer og karakterer. Derfor forsøgte Julie Andem at kortlægge problematikkerne og glæderne i et ’normalt’ ungdomsliv.

Kærlighed, studieliv, venskab og seksualitet fylder således meget i serien, ligesom karaktererne er symboler på meget af den skam, som unge kan føle i deres dagligdag.

Læs mere om skabelsen af karaktererne til SKAM her.

Isak har fundet sammen med Even. Det sender hans følelsesliv ud på en vild rutschebanetur. (Foto: NRK © Type 2)

Det mest streamede på DR TV nogensinde

Skaberne af SKAM har arbejdet målrettet med at lave en tv-serie, der er mere end blot almindeligt flow-tv. Flow-tv betyder, at tv-stationerne laver et program over, hvornår udsendelser sendes. Hvis man ikke får set udsendelsen, når den bliver sendt, kan man ikke se den, jo mindre den bliver sendt igen. Denne måde at producere og se tv på eksisterer ikke i dag, da internettet har gjort det muligt at se tv, når man har lyst.

SKAM er produceret med henblik på at udkomme på internettet, og det første afsnit af serien blev det mest streamede på DR TV nogensinde. SKAM er så populær blandt danskerne, at mange af os har set serien på norske NRK uden danske undertekster, fordi serien endnu ikke var tilgængelig i Danmark. Derfor mener sprogforskere også, at serien har betydning for den nordiske sprogforståelse.

Udover at serien hovedsageligt ses via internettet, så er SKAM også en tværmedial produktion. Det betyder, at seeren kan følge med i karakterernes liv på andre platforme end tv, for eksempel gennem en blog, på Facebook og på Instagram.

Undervejs i de korte webisoder – på typisk 15-45 minutter – kan vi følge med i karakterernes chat- og sms-beskeder på skærmen samtidig med, at serien udfolder sig. De sociale medier er altså en del af manuskriptet i serien, og chatbeskeder fremgår som en del af kommunikationen mellem karaktererne. Denne måde at lave en serie på er meget tæt knyttet til målgruppens brug af sociale medier.

Læs også SKAM Se Tema

  1. Alt om SKAM
  2. Et univers af platforme
  3. Filmiske virkemidler
  4. Ungdoms-tv
  5. Morale og skam
  6. Nordisk sprog