Klassisk faktadokumentar

Hvorfor fattigdom - Tyveriet af Afrika

I den schweiziske landsby Rüschlikon er borgerne velhavende og skatten lav. Alligevel får byen flere skattekroner i kassen, end den kan nå at bruge. Det skyldes primært at én af byens borgere er direktør i firmaet Glencore. Firmaets indtægterne kommer bl.a. fra kobberminer i Zambia, hvor store vestlige firmaer betaler næsten ingenting i skat. Zambia har verdens tredjestørste forekomst af kobber, men alligevel lever størstedelen af befolkningen i fattigdom.
Christoffer Guldbrandsens film sætter fokus på de milliarder af kroner der hvert år forlader Afrika uden der bliver betalt en egentlig skat. Sendt første gang 25.11.2012.

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

En del ældre dokumentarfilm benytter denne fortælleform.

Her stilles der tydelige og klare spørgsmål, som filmen forsøger at besvare.

Helt fra begyndelsen er det tydeligt, hvad der skal fortælles og præmissen er klar. En fortællerstemme kommer med oplysninger og kommentarer til det, som lægges frem.

Interviews med personer, som er vigtige for filmens historie, bidrager løbende til at opklare, oplyse, afsløre eller afklare de spørgsmål er dilemmaer som filmen afdækker.

Dokumentarfilmen

DR Undervisning inviterer unge til at indsende egne kortfilm til en dokumentarfilm-konkurrence i samarbejde med Station Next. Filmen skal på en unik måde fortælle om ensomhed og dens konsekvenser. Herunder kan du lære mere om forskellige dokumentargenrer og dramaturgiske greb og få gode råd fra folkene bag.

Se Tema

Selvom formen er klassisk, så bruges den stadig både indenfor dokumentarfilm, nyheder og i andre journalistiske dokumentarprogrammer.

Læs også Dokumentarfilmen Se Tema

  1. Poetisk dokumentar
  2. Iscenesat dokumentar
  3. Personlig dokumentar
  4. Observerende dokumentar
  5. Klassisk faktadokumentar