Observerende dokumentar

Wasiulah i 'Drømmen om Danmark'

'Drømmen om Danmark' er et eksempel på en observerende dokumentar, hvor kameraet er seerens øje ind i en virkelig, der normalt er utilgængelig. Der lægges vægt på nærvær til personerne og at være i øjeblikket.

Sendt første gang 15.11.2015

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Denne type dokumentar kaldes også ofte for " fluen på væggen-dokumentaren".

Kameraet og dokumentaristen følger nogle personer eller begivenheder og forsøger at være så usynlige som muligt for på den måde at fange den rå virkelighed.

Det er derfor ofte meget mere uklart og åbent, hvad filmen vil fortælle - og hvad dem, der kigger på, skal mene om det se ser.

Dokumentarfilmen

DR Undervisning inviterer unge til at indsende egne kortfilm til en dokumentarfilm-konkurrence i samarbejde med Station Next. Filmen skal på en unik måde fortælle om ensomhed og dens konsekvenser. Herunder kan du lære mere om forskellige dokumentargenrer og dramaturgiske greb og få gode råd fra folkene bag.

Se Tema

Den observerende dokumentar giver ofte tilskueren et kig ind i et anderledes miljø eller lader os komme tæt på mennesker, som lever et liv på kanten.

Men den observerende dokumentarfilm er ikke en gengivelse af en ren og uspoleret virkelighed. Instruktøren skaber sammenhænge og små historieforløb på klippebordet og bearbejder på den måde virkeligheden.

Læs også Dokumentarfilmen Se Tema

  1. Poetisk dokumentar
  2. Iscenesat dokumentar
  3. Personlig dokumentar
  4. Observerende dokumentar
  5. Klassisk faktadokumentar