Aktier og værdipapirer

Aktier for dummies

En aktie er en andel i et aktieselskab. Du kan tjene penge gennem aktieudbytte eller kapitalgevinst. Fra "Økonomi for dummies 6:8", 2012.

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Faktaboks

Ekspertens gode råd til din privatøkonomi

Boliglån, forsikring,pension og så videre. DR Nyheders økonomiske ekspert Karsten Engmann giver gode råd om nogle af de vigtige poster i din privatøkonomi.

Ekspertens gode råd til din privatøkonomi

Aktiekurserne har en direkte indflydelse på børsnoterede virksomheder.

Hvis en virksomheds aktiekurs stiger, bliver virksomheden mere værd. Så kan den købe nye maskiner, større bygninger og ansætte flere. Den kan udvide produktionen.

Samtidig bliver aktionærerne, ejerne, glade, for deres aktier i virksomheden stiger i værdi.

Men når aktiekurserne falder drastisk, som fx under den seneste finanskrise, så bliver virksomheder mindre værd, og de får sværere ved at investere og udvikle sig.

Din, min og vores økonomi

I dette tema kan du blive klogere på økonomiske emner som aktier, banker, gæld, løn og skat. Det er emner, som har en direkte indflydelse på din pengepung, virksomhedernes bundlinje og forretningen Danmark. Vi har samlet emnerne i otte klipsamlinger herunder. Klippene er blandt andet fra "Økonomi for dummies" og "Sikke en fest", der blev sendt i 2012. Nederst finder du et link til en helt speciel samling af klip: "Ekspertens gode råd til din privatøkonomi". Det er en række film, som DR Skole og DR Undervisning har optaget med DR Nyheders økonomiske ekspert Karsten Engmann. I filmene giver han gode råd om de vigtige poster i din privatøkonomi.

Se Tema

Faldende aktiekurser betyder også, at aktionærernes aktier bliver mindre værd. Det kan få mange til at sælge deres aktier. Og når der er mange, der samtidig forsøger at sælge deres aktier, så bliver aktierne endnu mindre værd.

Faldende aktiekurser kan blive til en nedadgående spiral, som i sidste ende kan føre til fyringer og lukning af virksomheder.

Læs også Din, min og vores økonomi Se Tema

  1. Hele udsendelser
  2. Aktier og værdipapirer
  3. Arbejde og løn
  4. Bolig
  5. Finanskrisen
  6. Gæld og opsparing
  7. Nationaløkonomi
  8. Skat
  9. Banker