Bolig

Faktaboks

Ekspertens gode råd til din privatøkonomi

Boliglån, forsikring,pension og så videre. DR Nyheders økonomiske ekspert Karsten Engmann giver gode råd om nogle af de vigtige poster i din privatøkonomi.

Ekspertens gode råd til din privatøkonomi

Boligkøb er det største og vigtigste køb i mange mennesker liv. Priserne regnes i millioner, og boliglånet betales som regel af i op til 30 år.

Samtidig betyder værdien af din bolig en hel del for din økonomi. Hvis boligen er mere værd, end du skylder, så har du en friværdi. Og den kan du fx bruge til at købe en ny bil eller et nyt køkken. Og det noget, som samfundsøkonomien kan mærke.

Din, min og vores økonomi

I dette tema kan du blive klogere på økonomiske emner som aktier, banker, gæld, løn og skat. Det er emner, som har en direkte indflydelse på din pengepung, virksomhedernes bundlinje og forretningen Danmark. Vi har samlet emnerne i otte klipsamlinger herunder. Klippene er blandt andet fra "Økonomi for dummies" og "Sikke en fest", der blev sendt i 2012. Nederst finder du et link til en helt speciel samling af klip: "Ekspertens gode råd til din privatøkonomi". Det er en række film, som DR Skole og DR Undervisning har optaget med DR Nyheders økonomiske ekspert Karsten Engmann. I filmene giver han gode råd om de vigtige poster i din privatøkonomi.

Se Tema

Og friværdien opstår ikke nødvendigvis, fordi du betaler af på din gæld. Den kan også opstå, hvis boligen stiger i værdi.

Det sker fx fra 2003 og frem til 2007. I denne periode stiger værdien af danske boliger markant. Faktisk så meget, at det bliver til en boble. Det betyder, at der ikke er sammenhæng mellem boligernes reelle værdi, og den værdi, de handles til.

Afdragsfrie lån med til at skabe bobble

Mange økonomer mener, at indførslen af afdragsfrie lån i 2003 er en stærkt medvirkende årsag til den danske boligboble.

Afdragsfrie lån er en type af lån, hvor du ikke betaler af på lånet, du afdrager ikke på lånet. Du betaler kun renter.

Med de afdragsfrie lån er der pludselig en masse mennesker, der får mulighed for at købe bolig. Det får boligpriserne til at stige.

Men i 2007/2008 rammer finanskrisen Danmark. Den danske boligbobble sprænger, og i tusindvis af danske boligejere mister i hundredtusindvis af kroner. Og for mange er gælden pludselig højere end værdien. De er teknisk insolvente.

Læs også Din, min og vores økonomi Se Tema

  1. Hele udsendelser
  2. Aktier og værdipapirer
  3. Arbejde og løn
  4. Bolig
  5. Finanskrisen
  6. Gæld og opsparing
  7. Nationaløkonomi
  8. Skat
  9. Banker