Chat på nettet endte som afpresning

Kyniske kriminelle kan udnytte meget intime optagelser af intetanende mennesker. Læs om en af dem, der blev misbrugt, da han gik på nettet.

(Foto: scataudo © stock.xchange)

Til læreren

Fag: Samfundsfag, dansk, biologi og tværfaglige forløb

Lærervejledning

Elevopgaver

Opg. 1: Sexafpresning

​Opg. 2: Født som pige

Opg. 3: Prævention

Opg. 4: Nøgenbilleder

Opg. 5: Historien om Ehm

Opg. 6: Biologi eller ... ?

Kolofon

Materialet er lavet i samarbejde med Sex & Samfund.

Uge Sex er en årligt tilbagevendende seksualundervisnings-kampagne. Læs mere på:

Sex & Samfunds hjemmeside

Relaterede temaer

Grænser

Det her er historien om Kristian – eller det vil sige – Kristian er ikke personens rigtige navn, for han ønsker at være anonym.

En nat sidder Kristian foran sin computer, og i et chatrum falder han i snak med, hvad der ser ud til at være en sød pige.

Pigen spørger, om ikke de skal tale videre sammen på Skype. Det vil Kristian gerne. På Skype kan man se den person, man taler med.

Køn og krop

Unges forhold til krop, køn og seksualitet har stor indflydelse på, hvordan de har det. Se klip om køn, krop, seksualitet og normer online og offline i dette tema til Uge Sex på gymnasier.

Se Tema

Imens Kristian taler med pigen på Skype, tager han tøjet af og rører ved sig selv på en intim måde.

10 minutter senere forsvinder billedet af pigen – og pludselig kan Kristian se en optagelse af sig selv i den meget intime situation.

”Jeg bliver rigtig nervøs, og der er en frygt, der løber ned af ryggen på mig. Jeg lukker det hele ned og siger til mig selv, at det aldrig er sket,” fortale Kristian, da 21 Søndag på DR1 satte fokus på hans historie i 2015.

Nu bliver Kristian afpresset

Da Kristian tænder sin computer igen, får han en besked på engelsk.

I den står der, at personen med den intime optagelse af Kristian har kontaktoplysningerne på alle hans venner og familiemedlemmer. Hvis ikke Kristian betaler 300 euro til beskedens afsender, så deler den ukendte person optagelserne med alle dem, Kristian kender.

Det er altså en kriminel, der har luret på Kristian, og nu må Kristian skrive til alle sine venner på Facebook, at der er blevet optaget en intim video med ham. Kristian må blandt andet også fortælle sine nærmeste familiemedlemmer om videoen.

Den kriminelle fører dog aldrig sin trussel ud i livet. Han holder op med at skrive til Kristian, og videoen blev ikke delt med hans venner.

Men den kriminelle har nok stadig den intime optagelse.

”Man føler sig helt vildt sårbar,” siger Kristian, der altså frygter, at han kan blive kontaktet af den kriminelle igen.

De kriminelle er svære at finde

Dansk politi har fået flere og flere anmeldelser fra andre, som har været udsat for det, der skete for Kristian.

Man regner med, at de kriminelle er udlændinge, der bruger piger som lokkemad, så de kan lave optagelserne. Der findes oven i købet sider på nettet, hvor kriminelle kan blive klogere på, hvordan de kan afpresse tilfældige på den måde.

Det er svært for dansk politi at finde de skyldige, for det kræver, at politiet i den kriminelles land vil gå ind i efterforskningen.

Kristians historie er udgangspunkt for nogle af de opgaver, du finder i dette tema.

Læs også Køn og krop Se Tema

  1. TIDSLINJE: Sådan talte vi om sex
  2. Chat på nettet endte som afpresning
  3. Opg. 6: Biologi eller ... ?
  4. Opg. 4: Nøgenbilleder
  5. Opg.2: Født som pige
  6. Opg. 1: Sexafpresning
  7. Billeder og holdninger på nettet
  8. Opg. 3: Prævention