Dilemmaer

Afghanistans tre største dilemmaer om krigen er: krigens pris, talebanisering, det store spil

Dreng i GreenZone (Foto: Charlotte Aagaard © iBureauet/Information)

Til læreren

Fag: Samfundsfag

Optakt til undervisningen

Opgaver

Kampen for uddannelse

Krig uden ende

Sociale forhold

Økonomisk genopbygning

Kolofon

Det nye Afghanistan er produceret i samarbejde mellem iBureauet/Dagbladet Information og DR i 2011. Sidst opdateret i august 2013.

Læs mere

Send mig tilbage til:

Det nye Afghanistan forsiden

Krig og fred forsiden

Afghanistans tre største dilemmaer om krigen er:

  • Krigens pris
  • Talebanisering
  • Det store spil

Krigens pris

Afghanistan-krigen har udviklet sig fra en hurtig anti-terror-invasion til et omfattende statsopbygningsprojekt med store økonomiske og menneskelige omkostninger.

I USA og Europa er krigstrætheden sat ind. I sommeren 2011 tog USA konsekvensen af den dalende folkelige opbakning og indledte tilbagetrækningen af de første 10.000 amerikanske soldater. I 2012 rejste yderligere 22.000 hjem.

Krig og fred

Krigen mod Taleban har udviklet sig til et langt mere omfattende projekt, end nogen havde forestillet sig, da USA og Storbritannien i december 2001 væltede Taleban-regeringen og indsatte Hamid Karzai.

Se Tema

Træningen af de afghanske sikkerhedsstyrker og den afghanske regeringsadministration er optrappet tilsvarende, men alle ved, at der er tale om et kapløb med tiden. Fra årsskiftet 2015 skal Afghanistan selv stå for sikkerheden i hele landet, men det er endnu meget usikkert, om de kan løfte opgaven.

Spørgsmålet er også, om USA og resten af det internationale samfund har viljen til at fortsætte deres militære og civile bistand til Afghanistan, indtil landet er i stand til at klare sig selv.

Talebanisering

Efter ti års væbnet konflikt har USA og den afghanske regering indledt en diplomatisk offensiv over for Taleban med det formål at opnå en fredsaftale med så store dele af bevægelsen som muligt.

En fredsaftale ventes at indebære en formel magtdeling med Taleban, enten i form af en koalitionsregering eller i form af en de facto deling af landet.

Under alle omstændigheder ventes resultatet at blive en øget talebanisering af landet, hvilket især bekymrer Afghanistans bybefolkning, de etniske mindretal, kvinderne og de store ungdomsgenerationer, der ønsker et mere moderne, demokratisk samfund.

Spørgsmålet er, om den afghanske befolkning er villig til igen at lade Taleban få afgørende indflydelse i hele eller dele af landet.

Det store spil

Krigen i Afghanistan holdes i live på grund af indblanding fra flere af landets magtfulde naboer. Pakistan støtter Taleban med våben, træningslejre og sikkerhed til bevægelsens ledelse i håb om, at Taleban med tiden får så megen indflydelse i Afghanistan, at landet vil alliere sig med Pakistan i stedet for ærkefjenden Indien.

Iran støtter Taleban med våben og træning for at mindske USA's indflydelse i Afghanistan. Iran frygter at blive omringet af USA-venlige lande på alle sider og er især bekymret over udsigten til permanente amerikanske baser i Afghanistan.

En række golfstater tillader desuden af ideologiske grunde private organisationer at indsamle milliarder af dollars til Taleban.

Spørgsmålet er, om Afghanistans magtfulde naboer kan overtales til at opgive deres støtte til Taleban eller om landet endnu en gang skal kastes ud i borgerkrig?

Læs også Krig og fred Se Tema

  1. Tidslinje: Krigen i Afghanistan
  2. Dilemmaer
  3. Balance på en knivsæg
  4. Det store spil
  5. Taleban med liv og sjæl
  6. Verdens farligste job
  7. Video: Krigen uden ende