Flyt dit forbrug og få råd til mere

Hvis du ikke lige har pengene til den nye computer, kan det være fristende at hoppe på en afbetalingsordning. Men det er dyrt, rigtig dyrt, advarer DR Nyheders økonomiske ekspert Karsten Engmann. Hvis du i stedet venter, til du har pengene, sparer du mange penge, siger han.

Faktaboks

Tema: Din, min og vores økonomi

På DR Gymnasium kan lærere og elever blive klogere på vigtige økonomiske emner som banker, gæld, løn, skat og aktier. Det er emner, som betyder noget for danskernes pengepunge, virksomhedernes bundlinjer og forretningen Danmark.

DR Gymnasium: Din, min og vores økonomi

Du har netop forelsket dig i en ny computer. Og i butikken tilbyder de dig en afbetalingsordning, så du kan få den med hjem med det samme.

Men selvom det kan være fristende, så hold dig fra den type lån, advarer DRs økonomiske ekspert Karsten Engmann:

- De færreste er klar over, hvor meget den type lån egentlig koster. Hvis du for eksempel vil låne 10.000 til en ny computer i tre år, så ender du typisk med at betale 5.000 kroner i renter, afdrag og gebyrer, siger han.

Ekspertens gode råd til din privatøkonomi

Boliglån, huskøb, forsikring, pension og køb af aktier. Karsten Engmann, DR Nyheders økonomiske ekspert, giver gode råd om nogle af de vigtige poster i din privatøkonomi.

Se Tema

I videoen øverst på siden uddyber Karsten Engmann, hvor meget du kan spare ved at undgå de dyre afbetalingsordninger. Eller du kan læse mere her:

Kig på de årlige omkostninger
I butikken, hvor du gerne vil købe din nye computer, kan du få et lån med en rente på 7 procent. Til gengæld er der en jungle af gebyrer og andre skjulte omkostninger.

- Derfor skal du ikke kigge efter renten, men efter det, der hedder ÅOP. Det vil sige årlige omkostninger i procent, siger Karsten Engmann.

For godt nok var renten på syv procent. Men da du kigger på de årlige omkostninger, finder du ud af, at de er på 20 procent. Det betyder altså, at hvis du låner 10.000 kroner, så koster det 2.000 kroner mere, hvert år du låner pengene.

Spar op først
Derfor er der også rigtigt mange penge at spare, hvis du udsætter dit køb, til du har sparet pengene op.

- Alle de penge, som du skulle have brugt på renter, gebyrer og andre skjulte omkostninger, kan du så bruge på noget andet, for eksempel en lækker mobiltelefon, siger Karsten Engmann.

Flere gode råd fra Karsten Engmann:

Forsikring på den smarte måde

Flyt dit forbrug og få råd til mere

Huskøb er en investering for livet

Boliglån for nybegyndere

Pension for dummies

Sådan tjener du på aktier

Læs også Ekspertens gode råd til din privatøkonomi Se Tema

  1. Boliglån for begyndere
  2. Huskøb er en investering for livet
  3. Sådan tjener du penge på aktier
  4. Pension for dummies
  5. Forsikring på den smarte måde