Kan vi forudsige fremtiden?

Er en statistiker bedre til at forudsige fodboldresultater end en fodboldekspert? Hvilken vej er hurtigst at køre i skole? Hvor stor er chancen for, at du bliver ramt af en bestemt sygdom?

I videoklippet "Falsk positiv" ovenfor svarer alle fire politikere forkert på, hvor stor sandsynligheden er for, at de bliver ramt af en sygdom. Politikerne er måske ikke ligefrem statistiske eksperter, men de anvender alle statistik i deres arbejde. De bruger tal som politiske argumenter. Men ofte kan de samme tal anvendes forskelligt alt efter øjnene, der ser.

Statistik: Fakta eller manipulation

Statistik, data og tal flyver rundt i luften i sociale medier og på tv. Men hvordan gennemskuer man det? Og hvordan skal man forholde sig til politikere, der bruger statistik som argumenter?

Se Tema

Så hvad er statistik egentlig? Er det bare store mængder data? Er det et politisk redskab? Er statistik af det gode eller det onde? Og hvorfor kan statistik manipuleres? Vi har jo lært, at 2 + 2 er lig med 4. Det er fakta.

I dette tema har vi udvalgt klip fra to dokumentarer, der hver især beskæftiger sig med statistikkens forunderlige væsen. Målet er at ruste dig til at begå dig i en verden fyldt med tal, statistikker, påstande og ’fake news’, der flyver rundt i mellem hinanden.

Og bare rolig, ingen kan gennemskue alt. Det væsentligste er at forholde sig kritisk til den verden, der omgiver dig. Så brug hovedet, diskutér med dine venner og lad være med at tro på alt, hvad du hører.

Læs også Statistik: Fakta eller manipulation Se Tema

  1. Kan vi forudsige fremtiden?
  2. Statistiske grundbegreber