Nationaløkonomi

Faktaboks

Ekspertens gode råd til din privatøkonomi

Boliglån, forsikring,pension og så videre. DR Nyheders økonomiske ekspert Karsten Engmann giver gode råd om nogle af de vigtige poster i din privatøkonomi.

Ekspertens gode råd til din privatøkonomi

Nationaløkonomi er efterhånden et meget bredt begreb. Groft sagt handler nationaløkonomi om forretningen Danmark.

Mere specifikt handler nationaløkonomi om Danmarks økonomiske tilstand, og det man kan gøre for at påvirke den.

Fx forsøger Nationalbanken at påvirke nationaløkonomien ved at fastsætte det rigtige renteniveau og holde inflationen lav. Det hedder pengepolitik.

Din, min og vores økonomi

I dette tema kan du blive klogere på økonomiske emner som aktier, banker, gæld, løn og skat. Det er emner, som har en direkte indflydelse på din pengepung, virksomhedernes bundlinje og forretningen Danmark. Vi har samlet emnerne i otte klipsamlinger herunder. Klippene er blandt andet fra "Økonomi for dummies" og "Sikke en fest", der blev sendt i 2012. Nederst finder du et link til en helt speciel samling af klip: "Ekspertens gode råd til din privatøkonomi". Det er en række film, som DR Skole og DR Undervisning har optaget med DR Nyheders økonomiske ekspert Karsten Engmann. I filmene giver han gode råd om de vigtige poster i din privatøkonomi.

Se Tema

Folketinget forsøger også at påvirke nationaløkonomien. Det sker gennem finanspolitikken. Det kommer tydeligst til udtryk, når den årlige finanslov skal vedtages.

Men uanset hvor meget Folketinget og Nationalbanken forsøger at styre og beskytte nationaløkonomien, så kan de ikke gøre meget, når verden bliver ramt af en økonomisk krise som i 2007/2008.

Den danske økonomi er så sammenfiltret med udlandets, at stort set alt, hvad der sker uden for Danmarks grænser, har en konsekvens inden for landets grænser.

Læs også Din, min og vores økonomi Se Tema

  1. Hele udsendelser
  2. Aktier og værdipapirer
  3. Arbejde og løn
  4. Bolig
  5. Finanskrisen
  6. Gæld og opsparing
  7. Nationaløkonomi
  8. Skat
  9. Banker