Sådan styres en debat

ARTIKEL: Reimer Bo Christensen og Cecilie Beck har været ude i nogle af de hårdeste debatter på tv. Her fortæller de, hvordan de styrer en debat.

I oktober 2012 var journalisterne Reimer Bo Christensen og Cecilie Beck inviteret i tv-programmet TV!TV!TV! for at fortælle Ane Cortzen om deres rolle under tv-debatter. Læs her, hvad de sagde.

I klippet øverst kan du se hele interviewet med de to garvede debatværter.

Tv-værternes rolle i debatterne

- Hvad er jeres rolle i debatterne?

Reimer Bo Christensen: Min rolle er at sørge for, at det er en fair debat; at seerne bliver klogere og underholdt, men også at afbalancere.

Cecilie Beck: Der er også vigtigt at sørge for, at debatten ikke kommer til at foregå med værten som mellemled, men at de diskuterer direkte med hinanden.

- Hvordan gør man det?

Cecilie Beck: Vi gjorde det på et tidspunkt ved at stille politikerne i en halvcirkel og så bruge mange kameraer. Jeg kunne bevæge mig, som jeg ville. Det betød, at jeg kunne stille mig bagved den, jeg ville have, at en over for skulle tale til. Jeg kunne styre deres blikretning.

Reimer Bo Christensen: Det bedste, man kan gøre, er at stille sig et sted i rummet, så man tvinger nogen til at tale sammen. Eller også bare dirigere med hænderne. Det har jeg øvet mig meget i. Jeg tror, at min rekord er tretten minutter. Det er jeg stolt af.

Den hårde debatvært

- Reimer; ved den sidste partilederrunde i 2007 gik du hårdt til Naser Khader. På et tidspunkt sagde du til ham, at politik ikke er et fritidshjem?

Reimer Bo Christensen: På det tidspunkt så det ud til, at han kunne komme til at bestemme, hvem der skulle være statsminister. Det fik mig til at tænke på bemærkningen, at politik ikke er noget fritidshjem. Så jeg øvede mig på bemærkningen. Den skulle falde, når jeg stod lige over for ham. Og da han begynder at svare, drejer jeg rundt og går væk. Det havde jeg set i dårlige amerikanske film; advokaten stiller hårde spørgsmål, og når der falder vævende svar, vender han om og går væk.

- Går man som debatvært efter struben på folk?

Cecilie Beck: Det kan man gøre i en en-til-en-situation, for det er en åben og ærlig duel. Det går ikke i større debatter, for det tipper lynhurtigt over. Hvis jeg begynder at gå i struben på nogen, så er der tre andre politikere, der straks hægter sig på. Det bliver uskønt, og det dur ikke. Formålet med de store debatprogrammer er at få dem til at debattere.

Når der sker noget uventet

- Cecilie; du var vært ved en partilederrunde, hvor Lars Løkke Rasmussen gik ud på gulvet og stillede sig foran Helle Thorning-Schmidt. Hvad gjorde det ved debatten?

Cecilie Beck: Det var et tv-moment. Jeg synes, at det gav supergod dynamik; overraskelser er altid gode på tv, fordi de fanger opmærksomheden.

- Hvad gjorde du så for at få debatten tilbage på sporet?

Cecilie Beck: Jeg tror, at jeg fulgte ham på vej. Jeg fulgte i hvert fald Villy Søvndal på vej, da han forsøgte at lave det samme nummer senere. Sådan en ting virker jo kun en gang, og jeg kunne jo ikke ende med, at have dem alle stående inde på midten.

De koreograferede tv-debatter

- Er det godt, at der er så meget bevidsthed om koreografien i tv-debatter?

Reimer Bo Christensen: Jeg synes, at enkelhed er vigtig. Jeg synes, at debatter i cirkustelte og håndboldagtige debatter, som TV2 og DR har prøvet er en dårlig udgave af min søsters børn.

- Hvad er der galt ved det?

Reimer Bo Christensen: Jamen, det fjerner jo opmærksomheden fra debatten. Det er jo ikke nogen håndboldkamp.

Cecilie Beck: Helt personligt syntes jeg ikke om, at kulissen fylder for meget i forhold til den enkelte debat.

Debat som underholdning

- Er det ikke fint at bruge underholdningselementer i tv-debatter?

Reimer Bo Christensen: Men det bliver ikke mere underholdende af det.

Reimer Bo Christensen: Politik er jo enkelt, det er jo enkle emner, vi diskuterer. Det handler jo om vores fremtid. Det handler om livet og vores livsbetingelser. Og det er der sådan set ikke nogen grund til at lave om til en håndboldkamp.

Cecilie Beck: Nogen gang er politik jo også kompliceret, og så bliver det jo ikke mere forståeligt af fastelavnsris, båthorn og balloner.

I klippet øverst kan du se hele interviewet med de to garvede debatværter.