Taleban med liv og sjæl

Mullah Zaeef har tilbragt tre år i Guantanamo-fangelejren, men kæmper stadig for at få Taleban tilbage til magten.

Ifølge Abdul Salam Zaeef var Talebans strikte fortolkning af sharia meget populær blandt afghanerne. Nu er han klar til hellig krig, indtil de vantro er smidt ud. (Foto: Charlotte Aagaard © iBureauet)

Til læreren

Fag: Samfundsfag

Optakt til undervisningen

Opgaver

Kampen for uddannelse

Krig uden ende

Sociale forhold

Økonomisk genopbygning

Kolofon

Det nye Afghanistan er produceret i samarbejde mellem iBureauet/Dagbladet Information og DR i 2011. Sidst opdateret i august 2013.

Læs mere

Send mig tilbage til:

Det nye Afghanistan forsiden

Krig og fred forsiden

Det overraskende er ikke, at den 43-årige mullah Abdul Salam Zaeef er Taleban-tilhænger.

Det har han været, siden bevægelsen blev født i midten af 1990'erne blandt afghanske flygtninge i Pakistan. Det overraskende er, at han stadig er det efter tre års fangenskab på Guantanamo.

I dag bor den tidligere Taleban-ambassadør sammen med sine to koner og otte børn i en toetagers villa i udkanten af Kabul, hvor han fungerer som bindeled til de oprørere, som den afghanske regering forsøger at forhandle fred med.

FactBox

Fakta om Taleban

 • Taleban opstod i 1994 blandt afghanske flygtninge i Pakistan
 • Taleban er en national bevægelse, hvis mål er at omdanne Afghanistan til et islamisk kalifat
 • Taleban er allieret med de to mindre oprørsbevægelser Haqqani-netværket og Hizb i-Islami (Hekmatyar), der især opererer i provinserne Nangahar, Paktia og Paktika
 • Taleban samarbejder også med Al-Qaeda, der fører global krig mod bl.a. USA
 • Taleban støttes af dele af den pakistanske efter-retningstjeneste ISI og finansierer sin kamp ved at beskatte, producere og raffinere Afghanistans opium
 • Talebans ledelse, herunder Mullah Omar, menes at befinde sig i den pakistanske grænseby Quetta
 • Taleban har i 2011 omkring 25.000 mand under våben
 • Taleban betragter alle, der samarbejder med den afghanske regering som legitime angrebsmål, herunder vestlige ngo'er
 • Bevægelsens militære midler omfatter bl.a. selv-mordsbombere, vejside-bomber, maskinpistoler, granatkastere og gift
 • Taleban afviser at forhandle fred, så længe udenlandske styrker befinder sig på afghansk jord

En gang talebaner...

Mullah Zaeff understreger, at han ikke er medlem af Taleban.

- Det var en betingelse for min løsladelse fra Guantanamo, forklarer han på engelsk, mens en tjener serverer grøn te hjemme i villaen, som han har fået stillet til rådighed af "nogle venner".

Der er dog ingen tvivl om, hvem den tilbagelænede mullah helst ser ved magten:

- 95 procent af afghanerne ønsker Taleban tilbage. Under Taleban var folk trygge. Der var ingen korruption, røverier, frygt eller angst.

Sharia er vejen frem

Mullah Zaeff gør det klart, at hans mål er at få genindført den fortolkning af sharia med håndsafhugninger, offentlige henrettelser og steninger, som Taleban praktiserede, da de kontrollerede landet fra 1996 til 2001.

- Afghanerne var meget tilfredse med vores strikte fortolkning af sharia. Den afghanske befolkning ønsker et islamisk styre, og i det her land er det nødvendigt med et meget strikt system, mener den tidligere minister og ambassadør.

Mændene først

Mullah Zaeff går også stadig ind for at nægte kvinder uddannelse og arbejde.

- Da Taleban regerede, var tiden ikke inde til, at kvinder skulle uddanne sig og gå i skole. Det er manden, der er ansvarlig for at forsørge familien, derfor prioriterede vi at uddanne mænd. På længere sigt har Taleban ikke noget imod, at piger går i skole, men det er noget, vi er nødt til at forberede. Det skal først ske, når tiden er inde, siger han uden dog at uddybe, hvornår det rette tidspunkt vil indfinde sig.

Islamisk sjæl

Mullah Zaeef er indædt modstander af den demokratisering, som foregår i Afghanistan i dag.

- Demokrati egner sig ikke til det her land. Afghanistans sjæl er islamisk. Den forfatning, vi har i dag, er skrevet af USA, og det er ikke acceptabelt i et islamisk land, siger han.

Besat af de vantro

I det hele taget mener Mullah Zaeff, at de udenlandske styrkers tilstedeværelse i Afghanistan er hovedårsagen til den fortsatte krig i det sydlige og østlige Afghanistan.

- I har ødelagt stabiliteten. Vi har ikke bedt jer komme, siger han og understreger, at han ser det som en religiøs pligt at bekæmpe de udenlandske styrker.

- Vi ønsker et frit og selvstændigt land. Vi ønsker ikke at være besat af vantro. Afghanerne er både berettigede og forpligtede til jihad (hellig krig) i denne situation.

Fremgang uden tryghed

Mullah Zaeff erkender den massive genopbygning af landet, som er sket siden Taleban-regeringens fald, men han mener ikke, den gavner afghanerne.

- Der sker mange materielle fremskridt, men folk i Afghanistan er hverken lykkelige eller trygge. Mange afghanere tør ikke gå uden for en dør af frygt for, hvad der kan ske. Der er ingen lov og orden i det her land. Hvilken glæde har jeg af et hus, hvis min søn bliver dræbt af amerikanske bomber, spørger han.

Mellemmanden

Mullah Abdul Salem Zaeff klarer sig selv godt og har bl.a. flere gange fungeret som formidler mellem Karzai-regeringen og Talebans ledelse. Endnu er der ikke kommet konkrete resultater ud af fredsfølerne, men det har vakt stor inter-national opmærksomhed, at kontakten til Taleban er etableret.

Mullah Zaeff understreger, at der kun er tale om sonderinger, ikke egentlige forhandlinger, og at han i øvrigt ikke har noget mandat.

- Der er stadig mange forhindringer for en reel dialog, siger han.

Fastlåste fronter

Ifølge Zaeff er det regeringen, der ikke vil give sig. Ud over en annullering af forfatningen kræver Taleban bl.a., at de udenlandske styrker trækkes ud af landet, før der kan indledes egentlige fredsforhandlinger.

- Taleban mener ikke, der kan findes en løsning, før I forlader Afghanistan. Så længe I er her, vil det derfor være vanskeligt at få gang i forhandlinger, for regeringen er ikke villig til at give garantier for noget som helst, siger Zaeff.

Skrevet af: Charlotte Aagaard / iBureauet

Læs også Krig og fred Se Tema

 1. Tidslinje: Krigen i Afghanistan
 2. Dilemmaer
 3. Balance på en knivsæg
 4. Det store spil
 5. Taleban med liv og sjæl
 6. Verdens farligste job
 7. Video: Krigen uden ende