Video: Krigen uden ende

Krigen mod Taleban har udviklet sig til et langt mere omfattende projekt, end nogen havde forestillet sig, da USA og Storbritannien i december 2001 væltede Taleban-regeringen og indsatte Hamid Karzai.

Kvinde frygter forhandlinger med Taleban

Taleban er i dag er en magtfaktor, som den afghanske regering vil forhandle med. En af dem, der mærker, at Taleban igen spiller en rolle i det afghanske samfund, er denne kvinde, som er medlem af det afghanske parlament og det råd, som skal forhandle fred med Taleban (TVA 21:00. Horisont: Taliban er tilbage 15.11.2010).

Emner: AFGHANISTAN T
POLITISKE SYSTEMER T
INDENRIGSPOLITIK T
SAMFUNDSUDVIKLING T
OPRØRSBEVÆGELSER T
Taleban U
TERRORISME T
ISLAMISME T
FREDSFORHANDLINGER T
32.28218 D
34.38 D

Steder: Afghanistan, Kabul
Kolofon: Mette Vibe Utzon journalist
Marie Louise Andersen fotograf og redigeringstekniker
Marie Buss journalistMedvirkende: Christoph Reuter journalist, Stern, Tyskland medvirkende
Hamed Gellani politiker, Rådgiver, Afghanistan medvirkende
Hawa Alam Noristani medlem, Komiteen for internationale anliggender, Nationalforsamlingen, Afghanistan medvirkende

Dato: 15-11-2010
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Fag: Samfundsfag

Optakt til undervisningen

Opgaver

Kampen for uddannelse

Krig uden ende

Sociale forhold

Økonomisk genopbygning

Kolofon

Det nye Afghanistan er produceret i samarbejde mellem iBureauet/Dagbladet Information og DR i 2011. Sidst opdateret i august 2013.

Læs mere

Send mig tilbage til:

Det nye Afghanistan forsiden

Krig og fred forsiden

Takket være en række alvorlige fejltagelser fik Taleban ro til at reorganisere sig og indlede en guerillakrig mod styret og en lille international koalitionsstyrke, koncentreret i Kabul.

I 2006 gik ISAF i gang med at generobre kontrollen over det sydlige og østlige Afghanistan, der takket være pakistansk støtte og store opiumindtægter var kontrolleret af Taleban. De følgende år kostede krigen næsten 2.000 vestlige soldater livet, heriblandt 40 danske.

Krig og fred

Krigen mod Taleban har udviklet sig til et langt mere omfattende projekt, end nogen havde forestillet sig, da USA og Storbritannien i december 2001 væltede Taleban-regeringen og indsatte Hamid Karzai.

Se Tema

Optrapning

Først da ISAF-styrken i 2010 kom op på 130.000 mand, og de afghanske sikkerhedsstyrker samtidig nåede et omfang og et uddannelsesniveau, hvor de var i stand til at deltage i de militære operationer, blev Taleban for alvor trængt i defensiven.

I 2011 begyndte FN, NATO, den afghanske regering og uafhængige iagttagere for første gang at melde om markante militære fremskridt.

Fredsforhandlinger

Samtidig indledte både USA og den afghanske regering en diplomatisk offensiv over for Taleban med det formål at indgå en fredsaftale med dele af bevægelsen.

En fredsaftale ventes at indebære en talebanisering af landet, både politisk og kulturelt, hvilket især bekymrer Afghanistans bybefolkning, de etniske mindretal, kvinderne og de store ungdomsgenerationer, der alle ønsker et mere moderne og demokratisk samfund.

En de facto opdeling af Afghanistan i et moderne præsidentstyret nord og et Taleban-styret pashtunsk syd er også en mulighed.

Naboernes krig

Afghanistans nabolande har stærke interesser i udviklingen.

Mens Iran er bekymret over udsigten til permanente amerikanske baser i Afghanistan og et USA-venligt styre i Kabul, er Pakistan interesseret i at sikre de pakistansk-venlige talebanere så stor indflydelse som muligt i Kabul for at undgå, at et fremtidigt Afghanistan allierer sig med ærkefjenden Indien.

Pakistan ønsker desuden en samarbejdsvenlig regering i Kabul, fordi landet selv har 30 millioner pashtunere, som Islamabad frygter en dag vil forsøge at løsrive sig.

Begyndelsen til enden

I sommeren 2010 aftalte Karzai-regeringen og det internationale samfund, at de afghanske sikkerhedsstyrker skal overtage ansvaret for landets sikkerhed fra årsskiftet 2014-2015.

I 2011 indledte USA tilbagetrækningen af de første 10.000 amerikanske soldater og signalerede dermed begyndelsen til afslutningen på NATO's militære engagement i Afghanistan.

Fra 2011 ændrer Danmark ændrer gradvist sin indsats til en ren træningsmission. Fra nytår 2015 vil der ikke være danske kamptropper i Afghanistan.

Skrevet af: Charlotte Aagaard / iBureauet

Læs også Krig og fred Se Tema

  1. Tidslinje: Krigen i Afghanistan
  2. Dilemmaer
  3. Balance på en knivsæg
  4. Det store spil
  5. Taleban med liv og sjæl
  6. Verdens farligste job
  7. Video: Krigen uden ende