1770: Vidunderbarnet Beethoven

Beethoven fra Bonn

Den 17. december 1770 bliver en nyfødt dreng døbt Ludwig van Beethoven. Forældrene til den lille dreng er Johann van Beethoven og Maria Magdalena Kevenich. De bor i byen Bonn, som ligger i Tyskland.

Det musikalske vidunderbarn

Far Johann har store planer for sin søn. Han har nemlig hørt om en, der hedder Mozart, der allerede som ganske lille tjente mange penge på at spille klassisk musik. Johann drømmer om, at hans Ludwig også skal optræde til koncerter på slottet. Faren drikker meget alkohol, og han har brug for pengene.

Strenge undervisningsmetoder

Lille Ludwig får ikke en normal skolegang. Far Johann underviser ham i klaver og violin, og han bruger strenge metoder. Hvis Ludwig ikke spiller de toner, der står i partituret, kan far Johann finde på at slå sin søn. Et partitur er det nodesystem, hvor musikere læser, hvilke toner de skal spille.

Koncert med Beethoven

Folk opdager, at Ludwig van Beethoven har et stort talent. Han lærer hurtigt at spille på mange instrumenter, selvom han oftest spiller på klaveret. Da han er syv år gammel, spiller han en stor koncert i Köln, som er en stor tysk by. Far Johann lyver og fortæller, at lille Ludwig kun er seks år. Det synes faren lyder mere imponerende.

I lære ved de bedste

Ludwig van Beethoven bliver 11 år og får en ny læremester. Læreren synes, Beethoven er meget talentfuld. Det synes Bonns fyrste, Maximillian Franz, også. Da Beethoven er 13 år, bliver han ansat som hoforganist ved fyrstens slot. Det er en meget fornem stilling.

Opfølgende spørgsmål


Svar på spørgsmålene:
1. Hvem er Beethovens første klaverlærer?
2. Hvad er et partitur?
3. Hvor gammel er Beethoven, da han spiller sin første store koncert?

1787: Den tidlige karriere

Studietur til Wien

Som 16-årig rejser Beethoven til Wien, som er Østrigs hovedstad. I 1700-tallet er det en rejse, der tager omkring en uge i hestevogn. På Beethovens tid er Wien komponisternes drømmeby. Det er her, man kan blive berømt og skabe en stor musikalsk karriere.

Moren dør

I Wien får Ludwig et brev fra sin far om, at moren er blevet meget syg. Moren dør i 1787. Det er meget hårdt for den 16-årige Ludwig, der vender tilbage til Bonn. Han må som den ældste tage sig af sine små søskende og sin fulde far.

Berømthed besøger Bonn

Da Ludwig van Beethoven er 20 år, kommer den berømte komponist Haydn forbi byen Bonn. På det tidspunkt er Haydn den mest berømte og beundrede komponist i hele Europa. Fyrsten i Bonn sørger for, at Haydn får en fin modtagelse, der er en berømthed værdig. Haydn møder Beethoven, og han synes, at Beethoven har et stort talent.

Fra Bonn til Wien

Bonn er ikke stor nok til, at Beethoven kan udfolde sit talent. Da han bliver 22 år, rejser han derfor igen til Wien. Han flytter ind ved en rig polsk fyrste. De bliver rigtig gode venner, og Beethoven dedikerer nogle af sine musikværker til ham. Men Beethoven er en mand med temperament, og fyrsten er ikke vant til at blive sagt imod af ikke-adelige. Derfor finder de hurtigt ud af, at det er bedst, at Beethoven bor et andet sted.

Temperamentsfuld mand

Beethoven bliver boende i Wien resten af sit liv, men han flytter adresse mange gange! Han har et hidsigt temperament og bliver ofte uvenner med udlejere og naboer. Temperamentet er dog også et karaktertræk, som betyder, at han har høje forventninger til sig selv og stædigt øver sig, så han kan blive den bedste til at spille og komponere musik.

Opfølgende spørgsmål


Svar på spørgsmålene:
1. Hvorfor er Wien en særlig by for komponister?
2. Hvem skal Beethoven tage sig af, da hans mor dør?
3. Hvilket ord beskriver Beethoven bedst? Legesyg, temperamentsfuld, løgnagtig.

1802: En dyster hemmelighed

En dyster hemmelighed

I 1802 er Beethoven 31 år. Han er en meget populær musiker, så han har travlt med at komponere mere musik. Når man lytter til musikken fra den periode, kan man få en fornemmelse af, at han kæmper mod noget.

Det viser sig, at Beethoven har en dyster hemmelighed, som han frygter vil ødelægge hans karriere og liv.

Den 6. oktober 1802 skriver Beethoven et brev om sin hemmelighed. Brevets titel er ’Heiligenstadt-testamentet’.

Beethoven har et stort temperament, og mange synes, han er svær at arbejde med. Det er der en hemmelig grund til.

Beethoven er ved at blive døv. Han har svært ved at forestille sig at komponere musik uden sin hørelse. Derfor overvejer han at begå selvmord.

Beethoven begår ikke selvmord. Måske fordi han lever for at skabe musik, og der er så meget musik, han stadig ikke har komponeret.

Brevet er et testamente. Et testamente er et dokument, der beskriver, hvem der skal arve ens formue, når man dør. Beethoven ønsker, at hans brødre arver hans formue, når han dør.

Beethoven er meget ked af sin dårlige hørelse. I 1800-tallet findes der ikke digitale høreapparater. I stedet kan man holde et hørerør op til øret.

Hørerøret er formet som en lang tragt, der hjælper lyden med at komme ind i øregangene. Det forstærker dog ikke lyden nær så godt som de digitale høreapparater, vi bruger i dag.

Opfølgende spørgsmål


Svar på spørgsmålene:
1. Hvad er et testamente?
2. Hvad er årsagen til, at Beethoven overvejer at begå selvmord?
3. Hvilket apparat kan hjælpe døve med at høre i starten af 1800-tallet?

Et musikalsk nedslag


I 1801 komponerer Beethoven en populær klaversonate. Det lyder som om, at noget ganske særligt er på spil i musikken. Lyt efter stemning og følelser i musikken HER og kom med et bud på, hvad Beethoven måske prøver at fortælle gennem sin musik.

1812: Ulykkeligt forelsket

Ulykkeligt forelsket

Beethoven bliver aldrig gift, men han bliver ofte forelsket.

Nogen vil mene, at han lever et ulykkeligt kærlighedsliv, fordi han tit forelsker sig i adelige kvinder, han ikke kan få. I Beethovens tid må en adelige kvinde som en grevinde nemlig kun gifte sig med en greve.

Den 6. juli 1812 skriver Beethoven et brev. Det særlige ved brevet er, at ingen ved, hvem modtageren er. Brevet bliver nemlig aldrig sendt.

Den 42-årige Beethoven skriver til en kvinde, som han kalder for ”den udødelige elskede”. Det betyder, at han vil elske hende for altid.

Beethoven fortæller, at ingen nogensinde vil betyde nær så meget for ham som hende, brevet er skrevet til. Han fortæller også, at kærligheden gør ham både lykkelig og ulykkelig.

Beethoven slutter brevet med en kærlighedserklæring og et ønske om, at hende, brevet er skrevet til, skal elske ham. Han fortæller hende, at han er tålmodig og trofast. Det betyder, at han vil vente meget lang tid på, at de kan blive kærester.

Brevet bliver fundet efter Beethovens død i 1827. Siden har Beethoven-eksperter været på et stort detektivarbejde, men de har endnu ikke fundet ud af, hvad kvinden hedder.

Opfølgende spørgsmål


Svar på spørgsmålene:
1. Hvad er årsagen til, at Beethoven har svært ved at finde en hustru?
2. Hvorfor tror I, at ikke-adelige mænd ikke må gifte sig med adelige kvinder for 200 år siden?
3. Hvorfor tror I, at kærligheden til 'den udødelige elskede' får Beethoven til at føle sig lykkelig og ulykkelig på samme tid?

Et musikalsk nedslag

I 1811 komponerer Beethoven ’Tyrkisk march’. Marchér og spil med på musikken HER.

1827: Den sidste tid

Sygdom

I efteråret 1826 besøger Beethoven sin læge. Han har haft det dårligt i et stykke tid. Lægen finder ud af, at Beethoven har sygdommen skrumpelever. Når man har den sygdom, må man ikke drikke alkohol. Problemet er, at Beethoven drikker rigtig meget alkohol – ligesom hans far gjorde det.

Døden kommer

Ludwig van Beethoven dør om eftermiddagen den 26. marts 1827 i sit hjem i Wien efter længere tids sygdom. Han bliver 56 år gammel. I timerne omkring hans død trækker et frygteligt uvejr ind over Wien. Nogle Beethoven-fans mener, at det er Gud, der sender bulder og brag over Wien, da det musikalske vidunder forlader denne verden.

Afsked med Beethoven

Den 29. marts 1827 samler omkring 20.000 mennesker sig rundt om Beethovens hjem. De følger efter Beethovens kiste til begravelsen og efterfølgende videre til graven. Tæt på kisten går Wiens dygtigste musikere og kunstnere med fakler. Byens skoler lukker den dag, så indbyggerne kan sørge, og militæret er til stede for at sikre ro og orden.

Minderne om Beethoven

Beethoven bliver husket som en af de komponister, der har haft allerstørst indflydelse på musikken de sidste 200 år. Der er skrevet mange bøger om ham og hans musik. Han bliver ofte beskrevet med disse ord:

- Temperamentsfuld
- Kolerisk
- Flittig
- Forfængelig
- Selvbevidst
- Musikalsk geni
- Ensom
- Rodløs

Opfølgende spørgsmål

Svar på spørgsmålene:
1. Hvad dør Beethoven af?
2. Hvordan er vejret, da Beethoven dør?
3. Hvad betyder de ord, som Beethoven ofte bliver beskrevet med?

Et musikalsk nedslag

Beethoven dør, få år efter han fremfører en stor koncert, han kalder for ’Symfoni nr. 9’. Koncerten bliver meget kendt og anerkendt. Han komponerer ’Ode til glæden’, som bliver det store finalenummer i ’Symfoni nr. 9’.

Beethoven er i dag berømt for at komponere mange slags musik inden for den klassiske genre: orkesterværker, ouverturer, kammermusik, klavermusik, vokalværker, strygekvartetter osv.

Syng ’Ode til glæden’ og lær mere om musikalske genrer HER.

Er du Beethoven-ekspert

Hvad har du lært om Beethovens liv og musik? Tjek, om du er blevet Beethoven-ekspert i quizzen HER.

Credit