Husk at holde afstand til andre mennesker - også i naturen. På den måde er du med til at mindske smitten af Covid-19.
Danmarks natur er flot, fascinerende og fuld af historier.
Det kan du blandt andet se i DRs naturserie ‘Vilde vidunderlige Danmark’ på DRTV
Og lige her kan du se droneskud af Danmark fra oven, der er lavet som en del af optagelserne til serien.
Men du behøver ikke at nøjes med at se Danmarks natur på en skærm
Du kan selv tage ud og opleve de forskellige naturformer, som afsnittene af ‘Vilde Vidunderlige Danmark’ hver især handler om: Skoven, Havet og kysten, Søer og vandløb, Det åbne land og Byen.
På dr.dk kan du hver uge få et skræddersyet tip til, hvad du kan opleve i naturen nær dig
Find ugentlige tips her
Biolog og naturvejleder ved Danmarks Naturfredningsforening Marianne Krag Petersen guider her til nogle udvalgte områder, hvor du kan opleve de fem landskaber.
Husk at være opmærksom på adgangsforbud i visse områder.
På denne tid af året er der dyr, der yngler og parrer - og de skal helst ikke forstyrres. Så hold øje med eventuelle skilte og følg stierne.
1: Skoven
I skoven kan du opleve både dynamik og ro.
- Det er den dybe, stille ro du finder her. Men kigger du nærmere, finder du også masser af liv i skovbunden eller i trætoppene, hvor fugle og andre dyr har travlt med at yngle, siger Marianne Krag Petersen og fortsætter:
- Det er en fantastisk følelse at få øje på alt livet i skoven.
Du kan besøge naturskove, hvor skoven i høj grad får lov til at passe sig selv. Her ligger væltede træer og danner hjem for skovens insekter.
- Men det er også en fantastisk oplevelse at gå i en dyrket skov, hvor mennesket påvirker skovens udvikling. Det kan være en bøgeskov med en bund, der er fuld af hvide anemoner, siger hun.
Find roen i skoven her
Rold Skov i Nordjylland er Danmarks andenstørste skov.
Området gemmer på en rig historie med både gravhøje og gamle beretninger om røvere, der hærgede i
Himmerland i starten af 1800-tallet Røverne holdt gerne til i Rold Skov, hvor de kunne overfalde personer, der var på rejse gennem området. Først omkring
1830’erne blev røverbanderne optrevlet,
og det viste sig, at det ikke kun var udstødte fra samfundet, der var indblandet. Også husmænd og gårdmænd var indblandet i røverierne i området.
- Området emmer af danmarkshistorie og røverhistorier, som er spændende at dykke ned i, siger Marianne Krag Petersen.
En anden smuk skovoplevelse er for eksempel Allindelille Fredskov på Vestsjælland, hvor du i den fredede del af skoven kan finde sjældne planter som orkideen flueblomst (blomster må ikke plukkes eller fjernes).
Og Almindingen Skov på Bornholm er et besøg værd. Her kan du blandt andet finde Rokkestenen, der er en vandreblok på cirka syv tons, som du kan forsøge at rokke med.
2: Hav og kyst
Danmark er omgivet af hav. Ligegyldigt om du kigger mod vest eller øst, er der ikke langt til vandet. Så der er rig mulighed for at opleve den smukke natur langs kysten.
Ved kysterne kan du opleve, hvordan naturens kræfter får frit spil.
Særligt, hvis du besøger dem en blæsende dag, hvor sandet hvirvler, og bølgerne slår mod land.
- Det river i kinderne, når det blæser. Kysten kan give en følelse, som man ikke finder mange andre steder: At naturen fortsætter, så langt øjet rækker, siger Marianne Krag Petersen.
Nyd Danmarks hav og kyst
Vadehavet, der er på UNESCOs verdensarvsliste, kan vi ikke komme udenom. Det er et helt særligt sted, hvor land bliver til hav to gange om dagen - det er nemlig et af verdens største tidevandsområder.
Der er flere steder i området, hvor tidevandet får vandstanden til at stige, og du kan se, hvordan fugle samles på små øer i det ‘nye’ hav.
Når det er ebbe, og der kun er mudret havbund fremme, kommer fuglene igen på vingerne, da havbunden er fuld af orme og insekter, som de kan spise.
Nationalpark Vadehavet er et stort område, der strækker sig fra nord for Esbjerg og hele vejen ved kysten ned til Tyskland.
Du kan også nyde Danmarks hav og kyst ved for eksempel at besøge ‘mini-Sahara’, Råbjerg Mile i Nordjylland, eller tage til kysten i Skagen, hvor de to have, Skagerrak og Kattegat, mødes.
- Det er en særlig fornemmelse, når man står på toppen af hele Danmark, siger Marianne Krag Petersen om grenen i Skagen.
3: Det åbne land
Det åbne land er overdrev, enge og marker, der alt står sammen side om side.
- Det åbne land er mosaikken af dyrkede marker i mange farver, enge og overdrev med dyr - både husdyr og vilde dyr. Det giver de skønne puslespils-mønstre, som du måske kender fra billeder af Danmark fra oven, siger Marianne Krag Petersen.
Det åbne land kan både være et fladt landskab, hvor du kan se langt, og et bakket terræn.
- Det åbne landskab symboliserer for mig, hvordan menneske og natur spiller sammen, og hvordan vores historie har været med til at forme landskabet, siger hun.
Oplev det åbne land
De sydfynske alper, Svanninge Bjerge og Bakker ved Faaborg er en udflugt værd. Her kan du nyde det bakkede landskab, der blev dannet under den sidste istid for cirka 20.000 år siden.
Det kan være svært at forestille sig i dag, men det fantastiske landskab er formet af kæmpe gletsjere, der masede sig ind over landet i Weichsel-istiden.
Sand, grus og sten, som gletsjer-isen både skubbede foran sig, og som aflejredes fra isens kant, har skabt det bakkede landskab.
- De sandede bakker, som isen efterlod, har ikke været egnet til at omdanne til dyrkede marker. Derfor fremstår bakkerne mange steder endnu i dag som overdrev, med en særlig rig flora og fauna, siger hun.
Andre steder, hvor du kan opleve det åbne land, er for eksempel Tøndermarsken ved Vadehavet i det sydvestlige Sønderjylland. Området er især kendt for sit rige liv af både trækfugle og ynglende fugle.
Ejby Ådal vest for Kirke Hyllinge på Sjælland er også værd at opleve. Det fredede område rummer blandt andet mere end 700 planter og er hjem for den sjældne padde, løgfrøen.
4: Søer og vandløb
Det er oplagt at besøge søer og vandløb på denne tid af året.
- I det tidlige forår kan man virkelig se, hvordan det hele springer ud og summer af liv. I øjeblikket begynder planter og blomster at titte frem. Især langs bredderne kan det være et smukt syn, siger Marianne Krag Petersen.
Når du sidder ved vandet, kan det være en god ide at give tid, plads og ro til dine sanser.
- Lyden af vandet, der pibler eller lyset, der genspejles i vandoverfladen giver en helt særlig følelse. Og når du sidder og kigger på naturen, kan du tit få øje på små insekter i vandoverfladen eller planter, der er ved at springe ud, som man kan blive helt fanget af at kigge nærmere på, siger hun.
Tag ud og nyd Danmarks søer og vandløb
Vil du se en å, der kan kategoriseres som en ‘succeshistorie’, så skal du ifølge Marianne Krag Petersen besøge Skjern Å i Vestjylland.
Åen har tidligere været rettet ud, så det blev en lang, lige kanal. Men fra 1999-2003 blev danmarkshistoriens største naturgenopretningsprojekt
lavet, da åen blev ført tilbage til sin oprindelige, snoede bane.
- Det er et stykke å-natur, som vi har fået tilbage, efter det var blevet smadret. Her er masser af stier og mulighed for at mærke naturen, siger hun.
Andre steder, hvor du kan se søer og vandløb er for eksempel Danmarks største søområde, Silkeborgsøerne i Midtjylland, eller de to sammenhængende søer Tystrup Sø og Bavelse, der ligger ved Suserup skov på Midtsjælland.
Du tænker måske ikke på byen som natur. Men der er rig mulighed for at få færten af natur, selvom du går rundt mellem høje bygninger.
- Det gode ved natur i byen er, at nogle dyr er nemmere at få øje på her. Det kan være en ræv eller selv en hare, der er vant til at være i byen, og som derfor ikke er helt ligeså sky som ude i den fri natur, siger Marianne Krag Petersen og fortsætter:
- Jeg har selv brugt lang tid på at sidde i et krat ude i skoven for at se dyr, men det var ved et busskur i Kastrup, at der kom en ræv forbi og satte sig helt tæt ved mig. Det er jo en helt vild oplevelse.
Hvis du savner naturen i byen, kan det også handle om, hvor du retter din opmærksomhed hen.
- Bynatur med højhuse i baggrunden kan også være rig på liv og gode naturoplevelser. Bynær natur med parker og haver er vigtige leve- og ynglesteder for masser af vilde fugle og dyr – og hvor de har vænnet sig til mennesker, er det et godt udgangspunkt for et utal af gode naturoplevelser, siger hun.
Nyd naturen i og ved byen
I København kan du besøge Utterslev Mose, hvor der er en natur, der måske kan lade dig komme lidt tættere på dyrene, fordi de er vant til mennesker. Særligt gæs er der sandsynlighed for at se her.
Andre steder, hvor du kan få naturens ro tæt på byen, er Odense Ådal med dens mange småskove langs åen eller Egå Engsø tæt på Aarhus, hvor du kan spotte sjældne fugle som den sorthalsede lappedykker og rovfugle som lærkefalk og havørn.
Mere om dansk natur
Mere om dansk natur
Se alleCredit
Tekst: Pernille Kjeldgaard Kristensen
Grafik: Kathrine Sonne
Video: Vilde Vidunderlige Danmark - Mastiff tv
Billeder: Ritzau Scanpix, Wiki Commons og Vilde Vidunderlige Danmark