Energipriserne er historisk høje. Det seneste år er din elregning steget med 60 procent, og alene den seneste måned er det blevet en fjerdedel dyrere, når du tænder lyset i stuen.

Og det kan i den grad mærkes ude i de danske hjem. For en typisk familie på fire kan den årlige elregning stige med cirka 2.500 kroner.

Den gode nyhed er, at du selv kan gøre noget ved beløbet på regningen. Hvis du for eksempel tænker dig om, før du smækker dit tøj i tørretumbleren eller lader gamercomputeren opdatere filer hele natten.

Nedenfor kan du selv beregne, hvor mange penge du bruger på at tørre tøj, vaske op eller støvsuge.

En femtedel af dit strømforbrug går til at vaske tøj. Dermed er vaskemaskinen også en af de store strømslugere. Derfor har det betydning, hvor varmt og hvor længe du vasker, og hvor meget du fylder den op, fortæller fagekspert hos Bolius Tue Patursson.

- En gennemsnitsdansker fylder kun vaskemaskinen halvt op. En maskine, der kan klare syv-otte kilo, fylder vi kun med tre-fire kilo vasketøj, siger han og anbefaler at fylde maskinen op for at begrænse den aktive vasketid.

En af de største strømslugere er din tørretumbler. Faktisk anbefaler Videnscenteret Bolius helt at lade være med at bruge den.

- Anbefalingen er økonomisk set at tørre sit tøj på et tørrestativ. Men helst uden for – for så kommer indeklimaet også lige ind, lyder det fra Tue Patursson.

Men kan du ikke undvære din tørretumbler helt, er det en rigtig god idé at fylde den godt op og begrænse den tid, du bruger den, lyder anbefalingen fra eksperten.

For opvaskemaskinen gælder det samme som for vaskemaskinen:

Fyld den op i stedet for at køre den efter morgenmaden. Så kan du ifølge eksperten nøjes med at vaske færre gange og dermed bruge mindre strøm.

Er du vild med te, så husk, at der er ingen grund til at koge en hel liter vand, hvis du bare skal have en enkelt kop, lyder rådet fra Tue Patursson.

Alligevel fastslår han, at det ikke bliver din elkedel, der slår bunden ud af budgettet.  For selv om nogen elkedler bruger meget strøm, så er det kun ret kortvarigt.

- Det dyre i teen er ikke det varme vand, det er tebrevet.

- En støvsuger bruger mindre strøm end du tror. Oftest koster det under en krone at støvsuge sin bolig, siger Tue Patursson.

Så er du typen, der bortforklarer din manglende indsats bag støvsugeren med, at du er bange for, at elregningen går amok, så stop læsningen her.

Næsten en femtedel af dit elforbrug går til underholdning i hjemmet. En af de helt store syndere er din gamer-PC - hvis du har sådan en.

- Det er en rigtig god idé at slukke for den, når du ikke bruger den, for den bruger næsten fire gange så meget strøm som en almindelig computer, fortæller Tue Patursson.

For en familie kan en kraftig gamer-PC koste over 2.000 kroner om året, hvis der spilles mere end fire timer om dagen.

En enkelt LED-pære bruger væsentlig mindre strøm end de gamle glødepærer. Men selvom en enkelt pære på 7 watt ikke i sig selv er en strømslugende skurk, så er det værd at skænke en tanke, hvis du har mange lyskilder i dit hjem.

Prisen på el er de seneste måneder kun gået én vej og det er opad.
Siden januar sidste år er forbrugerprisen på strøm er steget med 63 procent.

Der står flere skurke bag, når din elregning lige nu rammer loftet.

Men den største er nok prisen på den fossile naturgas, som på kort tid er mangedoblet. Bl.a. fordi naturgaslagrene i Vesteuropa er ved at være halvtomme, og fordi Rusland leverer mindre naturgas, end landet plejer.
Så din voksende elregning hænger direkte sammen med de skyhøje naturgaspriser.

Men også mindre blæsevejr i Nordeuropa har pustet til de høje elpriser, fordi uden blæst er der mindre billig vindmøllestrøm.

Og så er din elregning ramt af regnmangel i bl.a. Norge og Sverige. De vandreservoirer, der bruges til vandkraft, er nemlig mindre end de plejer og producerer derfor mindre strøm, som igen bliver dyrere.

Herunder kan du se udviklingen på elprisen.

Og hvad stiller man så op med de højere elpriser?
Hvis du er i tvivl om, hvad der nytter noget, har vi lavet en guide her med tips til, hvad du selv kan gøre for at minimere dit elforbrug.

Credit


Artiklen er udgivet 20. februar, 2022


Tekst: Jesper Knudsen og Emil Søndergård Ingvorsen


Udvikling: Jesper Winther, Casper Glumsøe Bach og Tommy Faldt Pedersen


Grafisk design: Ingeborg Munk Toft


Redaktør: Lasse From


Billedkilder: Colourbox