I 2030 er det slut med at købe nye benzin- og dieselbiler. Til gengæld vil over én million være el,- hybrid - eller tilsvarende grønne biler.
Sådan lød det, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik på talerstolen til Folketingets åbning i oktober sidste år.
Samme år blev der solgt 1.735 elbiler i Danmark. Svarende til 0,69 procent af det samlede bilsalg. Det viser en opgørelse, som Dansk Elbil Alliance har lavet for DR.
Godt nok er det mere end en fordobling i forhold til elbilsalget i 2017, men der er lang vej til drømmen om én million grønne biler på danske veje om små 11 år.
- Omstillingen kommer på ingen måde af sig selv, bare fordi regeringen har opsat et mål for 2030, siger energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet.
Men hvad er det, der skal til at få sat strøm til elbilsalget?
Kaster vi et blik mod et af vor nordiske broderlande, drøner salget derudaf. I 2018 var næsten hver tredje solgte bil i Norge en elbil.
Kan Danmark så ikke bare kopiere Norge?
- Jo, det kan vi i teorien sagtens. Det vil garanteret have en effekt. Men det handler om, hvad man fra offentlig side er villig til at investere, siger Niels Buus Kristensen, der er transportøkonom og forskningsleder på Institute of Transport Economics i Oslo og medlem af Klimarådet.
- Den norske model er ikke langtidsholdbar. På et tidspunkt er Norge nødt til at se på, hvordan de får markedet normaliseret, så salget af elbiler bidrager til velfærdssamfundet, siger Brian Vad Mathiesen
Han mener i stedet, at Danmark skal se at få omlagt afgifterne fra registreringsafgift til kørselsafgift.
Den idé vender vi tilbage til. Først skal vi en kort tur med politikerne på slingrekurs.
Slingrekurs skader elbilsalget
De sidste 10 år har de folkevalgte ført en stop-go-politik, hvor beskatningen af elbiler hele tiden ændrer sig.
Ifølge både Brian Vad Mathiesen og Niels Buus Kristensen skader det salget.
Det giver nemlig usikkerhed og uro i markedet. Både for sælgere og købere.
- En bil er en stor investeringsbeslutning, og folk bliver bekymrede, når der er usikkerhed om det fremtidige prisniveau for elbiler. Så venter de hellere og køber en diesel - eller benzinbil denne gang, siger Niels Buus Kristensen.
Historisk set blev eldrevne køretøjer fritaget for registreringsafgift i 1984. Senere også vægtafgift og grøn ejerafgift.
I 2009 varslede daværende skatteminister Kristian Jensen (V) så, at der fra 2012 igen skulle afgifter på elbilerne. Og siden har elbil-afgifterne ikke haft et roligt øjeblik, som du kan se i grafikken herover.
- I Danmark har vi faktisk økonomiske incitamenter til at købe elbiler, som andre lande omkring os ikke har (fx fritagelse af registreringsafgift for elbiler under 400.000 kroner i 2019 og 2020, red). Så man kan undre sig over, at vi ikke har mere gang i salget. Det hænger sammen med politisk usikkerhed, siger Niels Buus Kristensen.
Det dyre norske eventyr
I olie-landet mod nord ser de ud til at have fundet den perfekte opskrift på at køre grønne biler ud på vejene. Afgiftsfrihed og en række praktiske fordele gør det yderst attraktivt for nordmændene at investere i en elbil.
Alligevel er de to danske eksperter ikke begejstret for en dansk kopi af det norske elbil-eventyr. Blandt andet fordi det er dyrt.
Ifølge beregninger fra den norske regering falder landets indtægter fra bilafgifter i en sådan grad, at det årlige tab fremadrettet kan være i en størrelsesorden på tre milliarder norske kroner. Omkring 2,3 milliarder danske kroner.
Og det er ikke holdbart i længden. Snart skal nordmændene til at finde ud af, hvordan de får omlagt afgifterne, så elbiler giver penge i statskassen i en fremtid, hvor alle biler kører på strøm.
Vi skal "bare" omlægge afgiften
Tilbage til Brian Vad Mathiesens idé om en afgiftsomlægning.
Ifølge energiprofessoren bør Danmark - modsat Norge - lave en langtidsholdbar model, hvor elbiler konkurrerer på lige fod med benzin- og dieselbiler.
- Vi lever i en verden, hvor vi tror, at elbilerne bare skal ned i pris. Så skal det nok lykkes det hele. Men det gavner hverken elbilmarkedet eller den grønne omstilling, siger Brian Vad Mathiesen.
Han vil have lavet om i det danske afgiftssystem.
I stedet for den nuværende registreringsafgift, hvor bilen bliver beskattet ved køb, skal vi have en kørselsafgift, hvor afgiften falder per kørte kilometer. Hvad end din bil så er en benzin-, diesel-, el- eller hybridudgave.
For elbilerne kan sagtens konkurrere med benzin- og dieselbilerne, mener Brian Vad Mathiesen. Nok skal du betale mere for køb af en elbil. Men den er til gengæld billigere at køre i. Så det betaler sig over tid.
- Lad os starte med en provenuneutral omlægning af afgiften til kørselsafgift, så vi ikke får huller i statskassen. På sigt kan vi så lægge andre afgifter på: Fx en øget afgift på diesel- og benzinbiler, afgiftsrabat for sikkerhedsudstyr og trængselsafgifter, siger han.
Det giver ikke mening, at vi beskatter batterier. Det er en grøn teknologi, som vi gerne vil se udvikle sig.Niels Buus Kristensen
Niels Buus Kristensen er enig i at omlægge afgifterne. På sigt. Men elbilsalget har brug for starthjælp, mener han.
Derfor foreslog Niels Buus Kristensen sammen med det øvrige Klimaråd i september sidste år, at staten giver et kontant tilskud til elbilkøbere på minimum 50.000 kroner. Tilskuddet udfases gradvist indtil, der er solgt 100.000 elbiler.
Derudover foreslår han, at det nuværende batterifradrag i registreringsafgiften gøres permanent. Det løber til år 2021.
- Det giver ikke mening, at vi beskatter batterier. Det er en grøn teknologi, som vi gerne vil se udvikle sig.
Og så er der mikrobilerne, som i dag er meget lavt beskattet:
- Minimumsafgiften skal fjernes. Den gør, at afgiften mellem en elbil og en ikke-elbil i mikroklassen - for eksempel en VW-up - er stort set den samme. Og det hjælper ikke ligefrem de små elbiler, siger Niels Buus Kristensen.
Er du klar til en elbil?
De første 20 dage af 2019 blev der ifølge Autobranchen Danmark solgt næsten 200 elbiler i Danmark. Det er flere end i hele første halvår af 2017.
Men vejen til én million grønne biler i 2030 virker stadig ligeså lang som kør-selv-ferien til Gardasøen ad en autobahn plaget af vejarbejde i industriferien.
Hvornår har du for eksempel tænkt dig at købe en elbil? Hvis du hører til blandt dem, der tænker: Ikke denne gang - men næste - er du formentlig langt fra alene.
Debatten om elbiler er så politisk sprængfarlig, og der er så mange følelser i den, at man helt lader være at tage den.Brian Vad Mathiesen
Og det er politikernes skyld. I hvert fald delvist, mener Brian Vad Mathiesen:
- Debatten om elbiler er så politisk sprængfarlig, og der er så mange følelser i den, at man helt lader være at tage den. Der er brug for, at politikerne sætter sig ned i et lukket rum og får diskuteret: Hvad vil vi på det her område? Lige nu er der - over en bred politisk kam - uholdbare udmeldinger i øst og vest.
Brian Vad Mathiesen er af den opfattelse, at en elbil i dag passer til de fleste danskere behov:
- De fleste af os bekymrer sig om at komme fra a til b i hverdagen. Og elbilen dækker vores behov på 95 procent af de ture, vi kører.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at 9 ud af 10 danskere kan klare hverdagens pendling i en elbil. Endda hvis den kun har en rækkevidde på 160 kilometer.
I test har Danmarks mest solgte elbil i 2018, Nissan Leaf, en gennemsnitlig rækkevidde på 228 kilometer.
- Når vi skal på ferie i Alperne, kan vi leje en bil. Man køber heller ikke et hus med plads til 75-80 mennesker til en fest. Man lejer et lokale, siger Brian Vad Mathiesen.
Det lyder måske lettere sagt end gjort. Og ifølge Niels Buus Kristensen kommer elbilsalget snarere til at stige gradvist end natten over.
- Vi skal først have et politisk skub. Derefter kommer bølgen af first movers, der køber elbiler og giver deres gode erfaringer videre, siger han.
Og markedet? Ja, det kommer måske snart ind på det grønne spor.
- Jeg har lige været i Silicon Valley i USA. Det overraskede mig, at bilfabrikanter og de eksperter, jeg talte med, ikke var i tvivl om, at bilmarkedet bliver transformeret til el i løbet af 10 år. Selv i USA, hvor fossilt drevne biler er en indgroet del af kulturen, er de sikre på, at elbilrevolutionen er lige om hjørnet, siger Niels Buus Kristensen.
Credit
Tekst: Maria Lise Behrendt
Grafik: Ingeborg Munk Toft
Programmering: Tommy Faldt Pedersen, Jesper Winther og Casper Glumsøe Bach