Ferskvand

Kom med ned under overfladen i en dansk sø og mød nogle af de dyr og planter, der lever hernede.

Ferskvand

Kom med ned under overfladen i en dansk sø og mød nogle af de dyr og planter, der lever hernede.

Scroll for at læse

1: Hvid Åkande

Åkanden har store grønne blade formet som hjerter. Åkanden har en stor hvid blomst. Den kan blive op til 20 centimeter bred. Åkandebladene og blomsten flyder på søens overflade. Åkandens stængel går hele vejen ned til søens bund. Den kan blive helt op til fire meter lang. Nye åkandeblade og blomster vokser op fra søens bund.

2: Gedde

Gedden er søens største rovfisk. Den kan blive op til 1,5 meter lang. Gedden er mørkegrøn med gule pletter. Gedden spiser mest fisk, men den spiser også krebs, frøer og ænder. Gedden jager ved at snige sig ind på sit bytte. Når byttet er tæt på, svømmer gedden frem og suger byttet ind i sin store mund.

3: Vandedderkop

Vandedderkoppen er kun 2 centimeter lang. Den har lange hår på benene og kroppen. Det er den eneste edderkop, der lever i vand. Vandedderkoppen kan spinde en dykkerklokke med luft i, så den kan bo under vandet. Vandedderkoppen jager vandbænkebidere, insekter og larver. Den bruger sit giftige bid til at dræbe byttet.

4: Lille vandsalamander

Lille vandsalamander kan blive op til 9 centimeter lang. Den har sorte pletter og på undersiden er den orange. Den jager smådyr som insekter, snegle, orme og haletudser. Vandsalamanderen lever kun i vandhullerne om foråret. Når hannen ankommer til vandhullet, skifter han udseende. Han ligner næsten en drage. Han håber på, at hunnerne kan lide hans nye udseende og vil parre sig med ham.

5: Guldsmedelarve

Hvis du har været ved en sø om sommeren, så har du helt sikkert set en guldsmed flyve rundt. En guldsmed lever kun fire uger i luften, men den lever i 2-6 år under vandet som en larve. En guldsmedelarve er et lille glubsk rovdyr på bunden af søen. Larven har en underkæbe med kroge på, som den skyder afsted i høj fart for at fange sit bytte. Den jager smådyr som haletudser og små fisk.

Credit


Tilrettelægger og speak: Nanna Borup


Grafik: Charlotte Revsbech


Udvikling: Jesper Winther


Naturfaglig konsulent: Christine Røllike Ditlefsen


Redaktør: Helle Brun Kristensen


Redaktionsleder: Trine Charlotte Hjorth Jensen


Billede og video: DR Arkiv
Colorbox.dk


Lyd: freesound.org


Kilder: denstoredanske.lex.dk, fiskeatlas.dk, fiskepleje.dk, mst.dk, naturbasen.dk, naturguide.dk, naturhistoriskmuseum.dk, naturporten.dk, 99arter.dk m.fl.