Du orker ikke gaveræset, der er for mange mennesker i byen, og der er alligevel aldrig gevinst på din skrabejulekalender.
Der kan være flere årsager til, at du ikke er helt oppe at ringe over julen.
Vi forsøger at beskrive nogle af dem her i artiklen, hvor vi sætter vi tingene på spidsen og spørger videnskaben, hvorfor nogle bare gerne vil have de første 24 dage af december overstået hurtigst muligt.
Hvis du vil vide, hvorfor nogle bare ikke kan få nok af julen, kan du læse artiklen her.
For lidt sollys
Hvis du er en smule træt og nedtrykt i december, kan det først og fremmest hænge sammen med, at du reagerer på de mørke årstider.
Forskere ved ikke med sikkerhed, hvorfor vinteren kan påvirke vores humør, men man mener, det hænger sammen med hormonet melatoin og signalstoffet serotonin.
- På de her områder er der varierende resultater, og derfor er det svært for os at konkludere noget med sikkerhed. Men det er svært at forestille sig andet, end at vi alle sammen på en eller anden måde bliver påvirket af lyset, siger ekstern lektor på Københavns Universitet Ida Hageman. Hun forsker blandt andet i årsager til vinterdepression.
Når mørket falder på, udskiller din hjerne melatonin, som gør dig træt og døsig. Det er kroppens måde at sige til dig på, at nu skal du sove.
Hver tredje dansker glæder sig nemlig ikke til jul, lyder konklusionen i en megafon-undersøgelse for Politiken i 2014.
Og for 67 procent af dem, hænger det sammen med, at julen er for kommerciel.
En megafon-måling fra 2017 viser desuden, at hver femte dansker føler, at december er den mest stressende måned på året.
Men om vinteren oplever du ekstra meget mørke, hvilket gør, at kroppen udskiller mere melantonin end normalt. Det forstyrrer din døgnrytme, og det kan gøre dig træt og uoplagt.
Samtidig producerer din hjerne mindre serotonin. Det dannes, når du får lys ind gennem øjnene.
- Vi kan blandt andet se det på scanninger af serotonin i hjernen, at det er et stof, som er involveret i klassisk depression. Og derfor har det betydning for vores humør, siger Ida Hageman.
- Så rådet er at komme ud i lyset, når det er muligt. Det er vigtigt for alle at få lys, fortsætter hun.
For mange bør-opgaver
For mange mennesker er julen en stressende og kommerciel tid.
Og selvom det kan være godt for ens trivsel at spendere nogle dage sammen med familien, gælder det ofte kun, hvis du har gode familierelationer.
Det forklarer Tanja Kirkegaard, der er psykolog og stressforsker ved Aarhus Universitet:
- Hvis du har en konfliktfyldt familie, så kommer det meget mere til udtryk, fordi du bliver tvunget ind i en sammenhæng, du normalt ville vælge fra. Undersøgelser viser, at mange trives bedre efter julen end under julen, siger hun.
Derudover kan det for mange være stressende, at kravene til hverdagen stiger i december. Det gælder både for arrangementer og indkøb af mad og gaver.
- Du kan komme til at øge dine egne forventninger og krav til, at du skal hygge og have det sjovt. Men det kan skabe en frustration, når du bliver mødt af realismen, siger Tanja Kirkegaard.
- Så det handler om at være opmærksom på sine forventninger til sig selv. Og man skal passe på med, at det hele ikke ender i bør-opgaver, hvor du ser sociale, positive ting, som noget, du skal nå på lige fod med andre pligter i hverdagen. Gør hellere op med dig selv, hvad der er vigtigt for netop dig, fortsætter Tanja Kirkegaard.
Fået nok af julesange
Er du en af dem, der er med i legen Whamageddon, hvor du skal undgå at høre sangen Last Christmas af Wham i hele december? Så snart du hører sangen, er du ude af konkurrencen.
Hvis du har fået nok af Last Christmas eller andre julesange, kan det hænge sammen med den psykologiske effekt, der hedder mere-exposure effect, forklarer Peter Vuust, der er komponist og hjerneforsker ved Aarhus Universitet/ Jysk Musikkonservatorium:
- Den går ud på, at jo flere gange vi hører noget, desto bedre bliver det. Men på et tidspunkt topper det og går den anden vej. Når du bliver opmærksom på, at du har hørt det mange gange, så begynder du at tage afstand fra det.
Og lige netop Wham med Last Christmas er bygget op over en simpel akkordgang, der konstant gentages. Ifølge Peter Vuust gør det, at sangen bliver nem og tryg at lytte til.
For nogle år siden satte danske forskere fra blandt andet Rigshospitalet sig for at måle måle hjerneaktiviteten i mennesker, når de kiggede på billeder med julerelaterede motiver.
Forsøget, som forskerne havde foretaget i deres fritid, var ægte nok. Men budskabet havde i virkeligheden intet med julestemning at gøre. Det var ment som jule-satire for at sætte fokus på problematiske hjernescanninger og ukritisk tilgang til videnskaben.
Last Christmas har til gengæld meget komplekse toner, og det er netop blandingen af det komplekse og det simple, der gør, at mange af dine bekendte gider høre sangen år efter år, mens du prøver at undgå den.
Hvis du ikke kan snuppe julesange, kan det også have noget at gøre med, hvilken gruppe du identificerer dig med, forklarer Peter Vuust:
- Undersøgelser viser, at musik er en meget vigtig måde at udtrykke personlighed på. Og det har ikke noget som helst at gøre med, hvor musikalske vi er. Du kan godt være fuldstændig umusikalsk, men alligevel høre noget kompleks musik, fordi du føler, du hører til en bestemt gruppe.
Derfor vil nogle hellere høre kompleks musik fremfor nogle af de mere simple julehits, der kører i radioen.
- Men heldigvis findes der julemusik for næsten enhver smag, siger Peter Vuust.
Hvis du er nysgerrig på, hvorfor nogle elsker julen, kan du læse artiklen her.
Credit
Tekst: Allan Nisgaard
Grafik: Solvej Nygaard Gregersen
Billeder fra Colourbox, Unsplash.com, Wikimedia Commons og Picryl.com