Dit internet går gennem mudder, saltvand og et hus på vestkysten

Du tror måske det er trådløst, men internettet bor faktisk i kilometerlange kabler, der ligger på havbunden

Dit internet går gennem mudder, saltvand og et hus på vestkysten

Du tror måske det er trådløst, men internettet bor faktisk i kilometerlange kabler, der ligger på havbunden

Scroll for at læse

Det er sjældent, at Keld Sørensen fortæller andre om sit arbejde, og hvad han egentlig laver.

- Jeg siger bare, at jeg er telefonmand. Det eksisterer ikke i dag, men det ved de fleste jo ikke, siger Keld Sørensen. Han griner.

Men det er faktisk en mand som Keld, der er med til at passe på internettet og sørge for, at du kan se kattevideoer, tjekke emails, spille online og streame musik.


Nogle gange, når han er til en familiefest eller lignende, så ender han alligevel med at fortælle om, at han arbejder med søkabler og internet.

- Det forstår folk ikke. Det typiske svar er, at “jamen internettet er da trådløst, og det hele kører gennem satellitter”, siger Keld Sørensen, der er Marine Maintenance Manager hos Telia Carrier, som står for virksomhedens internationale trafik.

Men internettet er ikke trådløst. Tværtimod.


Helt op mod 99 procent af al international trafik på internettet går gennem søkabler, som specialiserede skibe har lagt ud, og som ligger på havbunden og går gennem mudder og over klipper. Internettet er derude. Du tror måske, at det kun findes i skyen, men det er en fysisk ting.

De seneste 25 år er der lagt mindst 1,2 millioner kilometer lysledersøkabler ud i have og oceaner. De ligger som et edderkoppespind omkring kloden og sender telefonopkald, internet og anden data rundt i verden.

Et af kablerne går fra den amerikanske østkyst og hen over bunden på Atlanterhavet og op til den jyske vestkyst og en af de små byer, der ellers mest er kendt for sommerhuse og tyske turister.

Her går det mere end 7.400 kilometer lange kabel op til et hus, hvor Keld Sørensen sidder bag sine computerskærme og overvåger forbindelsen. Kablet hedder TAT-14.Det er her, at internettet dukker op af jorden.

Søkablet kommer fra USA, og det er ikke meget tykkere end en almindelig haveslange. Det går i land og kommer op af jorden i en industrybygning på den jyske vestkyst.

Vidste du at…

... Søkabler faktisk er ret tynde. Måske tror du, at de er tykke som tønder. Men når de skal ud på dybt vand, hvor man ikke graver dem ned og bare lægger dem på havbunden på de store oceaner, bruger man kabler, der ikke er meget tykkere end en haveslange. De måler blot 17 mm i diameter.

Kablerne får så mere armering, når de kommer tættere på land, hvor der kan være for eksempel et anker eller trawl, som kan få fat i dem. Nogle gange bliver de også gravet ned i havbunden. Men de er ikke meget tykkere end en knyttet næve, selv når de er tykkest.

Hvad sker der, når kablet går i stykker?


Hele nationer kan ryge af internettet og blive isolerede, når et søkabel går i stykker.

I 2003 blev TAT-14, som er det kabel, der går fra USA til Danmark og videre ud i Europa, ramt af to nedbrud, der gav knas og
udfald på internettet i hele Storbrittannien.

I 2008 gik det helt galt, da der på samme tid var flere nedbrud på en række søkabler forskellige steder i verden. Hele 14 lande blev ramt. Blandt andre Egypten, Malaysia, Indien og Saudi-Arabien.

I 2018 var vestafrikanske Mauritanien og dets 4,2 millioner indbyggere uden internet i to dage
, fordi en trawler havde beskadiget søkablet, som forbinder det med omverdenen.

Du kan høre meget mere om søkablernes historie og rolle i verden i tirsdagens udgave af Digitalt på P1 .