Måske kender du følelsen af, at der er så mange bøger, du har lyst til at læse. Det er bare lidt svært at komme i gang.

Det ved Line Dalbro Schaumann alt om. Hun er bibliotekar på Aalborg Bibliotekerne og hjælper ofte brugerne med at finde de helt rigtige bøger, som passer til den enkelte.

For det at læse handler ikke kun om at sidde med en bog mellem hænderne. Line Dalbro Schaumann hører for eksempel lydbøger på vej til arbejde eller læser tegneserier i sin fritid. Derfor kan hun nå mange bøger i løbet af en måned.

I dag er bøger afslapning for Line Dalbro Schaumann. Men som barn havde hun læsevanskeligheder, og bøger var slet ikke noget for hende.

”Ordene dansede, og jeg kunne ikke finde hvile i det. Men den sommer 'Harry Potter og hemmelighedernes kammer' kom, var der et eller andet, der trickede min læselyst”, siger hun.

Derfor er et af hendes råd også at finde bøger, hvor man kan identificere sig med historien. Line Dalbro Schaumann kunne nemlig identificere sig med Harry Potter, som hun oplevede, også havde det svært.

Det er dog vigtigt at finde en bog, der passer til ens niveau. Man kan bruge den såkaldte knytnæveregel, forklarer Line Dalbro Schaumann.

”Knytnævereglen går ud på, at man skal ’bokse’ bogen væk, hvis sproget er for svært eller for let. Læs først bogens bagside-tekst og en tilfældig side. Hvis noget er irriterende i sproget, så lad være, for så ender man i en træls læseoplevelse,” siger hun.

Ifølge Line Dalbro Schaumann kan det også være godt at læse sammen med andre. Det behøver ikke at være en bogklub, man kan også blot tale om bogen løbende og motivere hinanden til at få læst.

Et af Line Dalbro Schaumanns vigtigste råd er at finde indhold, der interesserer én. Man skal ikke læse litteratur, der er fin i andres øjne, men som man ikke selv kan komme i gang med.

Nogle af de store bøger er lavet som tegneserier, som man kan læse i stedet. For eksempel Jammers Minde, fortæller Line Dalbro Schaumann.

Og så skal man huske at sætte realistiske mål for sin læsning. Det behøver ikke tage en uge at komme igennem hverken en bog eller lydbog. Det må gerne tage en måned, siger Line Dalbro Schaumann.

I videoen ovenfor kan du høre Line Dalbro Schaumanns seks råd til at komme godt i gang med at læse.

Credit


Tekst, tilrettelæggelse og layout: Vibeke Mikkelsen Hansen

Rikke Weinreich Sørensen

Speak: Esben Hardenberg

Grafik og animation: Mathis Birkeholm Duus