Her er 13 mobiler, der har banet vejen for din smartphone i dag

Den nye iPhone 12 er slet ikke så revolutionerende, som nogle af de tidligere telefoner.

Her er 13 mobiler, der har banet vejen for din smartphone i dag

Den nye iPhone 12 er slet ikke så revolutionerende, som nogle af de tidligere telefoner.

Scroll for at læse

Når du i dag hopper mellem Reddit, Instagram og Pokémon Go på din mobil, som om det var det naturligste i verden, er det kun muligt, fordi den bygger ovenpå teknologi fra en lang række tidligere mobiler.

Mobiler, der ved at introducere det første mobilkamera, det første spil eller muligheden for at gå på internettet, var med til at revolutionere måden, vi bruger vores telefonen på.

Og siden det allerførste telefonopkald fra en mobiltelefon blev gennemført i 1973, er udviklingen gået rasende stærkt.

Vi er gået fra kilotunge, murstenstelefoner til ultratynde og superlette smartphones, der har langt mere regnekraft i sig end computerne på Apollo-rumskibet.

Og den udvikling ser ud til at fortsætte med ufortrøden kraft ind i fremtiden.

Med lanceringen af iPhone 12 er endnu et udviklingstrin nået i mobiltelefonernes evolution, men hvilke telefoner er egentlig de vigtigste skridt på rejsen til, hvor vi er i dag.

Sammen med Steen Jørgensen, der er chefredaktør på webmediet www.mobil.nu, har vi udvalgt 13 mobiltelefoner, som ved lanceringstidspunktet satte nye standarder for, hvad en mobiltelefon skulle kunne.

1983: Motorola DynaTac 8000x

Motorola DynaTac 8000x - den første mobiltelefon

I 1973 ringede den amerikanske ingeniør Martin Cooper fra Motorola rundt til sine konkurrenter. Han blærede sig med, at han ringede fra en ægte håndholdt mobiltelefon.

Der skulle dog gå ti år, før den prototype, han ringede fra, kom på markedet. Men den 21. september 1983 kunne verdens første kommercielle mobiltelefon endelig købes i forretningerne.

Mobiltelefonen var dog ikke sådan en lille fiks sag, man kunne have i lommerne, som vi er vant til i dag. Den vejede næsten et kilo og var 25 centimeter lang, så du skulle have en taske med til at bære den i.

Alligevel blev den hurtigt en succes - især på byggepladser, hvor man ikke havde nogen fastnetforbindelse til at kommunikere med kontoret. Motorola viste med andre ord med telefonen, at mobiltelefoner var et produkt, der var stor interesse for, fortæller Steen Jørgensen.

- Selvom telefonen ikke kunne andet end at ringe, og man kun kunne tale en halv time, før batteriet måtte oplades i ti timer, blev den stadig en succes. Den gjorde Motorola til de største på mobiltelefoner i 80’erne og 90’erne, indtil Nokia væltede dem af pinden, siger han.

1992: Nokia 1011

Nokia 1011 - introducerede SMS’er

De første mobiltelefoner kunne ikke alle de ting, som vi er vant til i dag. De kunne ringe - og det var så det.

Men med i udrulningen af nye sendemaster og et nyt digitalt netværk i 1992, fik telefonerne helt nye muligheder. Og de muligheder forstod det finske firma Nokia at udnytte.

Samme år lancerede de den første kommercielle telefon, man kunne sende sms’er på. Og det var ikke mindre end en revolution, forklarer Steen Jørgensen.

- Det har været revolutionerende, og resten af branchen forstod lynhurtigt, at sms’er skulle være en standardfunktion på mobiltelefoner. Det blev derfor lynhurtigt rullet ud på andre mobiler, siger han.

1996: Motorola StarTac

Motorola StarTac - klapmobilen bliver opfundet

Indtil 1996 havde mobiltelefoner haft nogenlunde samme form. Men det skulle Motorola ændre, da de lancerede StarTac-telefonen. Som den første telefon kunne man klappe den sammen, når man var færdig med sit opkald.

Klaptelefoner blev da også en kæmpe trend, helt indtil den første iPhone kom.

- På film og tv blev klaptelefoner vildt populære, fordi det at klappe telefonen sammen var en god afslutning på en scene. Og man følte sig da også lidt sej, når den klappede i med et smæk, siger Steen Jørgensen.

Klapformatet gjorde, at telefonerne kunne laves meget mindre, da skærmen kunne sidde på den ene klap, mens tastaturet sad på den anden.

1999: Nokia 3210

Nokia 3210 - telefonen alle havde

I 1999 ramte Nokia en guldåre med modellen 3210. Telefonen var lille, praktisk og billig. For omkring 1000 kroner (omregnet til nutidige priser) kunne du anskaffe dig en - og den havde oven i købet en række nye features.

Coveret - både forpå og bagpå - kunne udskiftes - og det gjorde, at du kunne personalisere den og vælge lige præcis den farve eller det mønster, der passede til dig.

Som noget nyt kunne du også downloade nye ringetoner - og det var populært at hente melodier fra tidens største hits ned.

Sms’er blev desuden lettere og hurtigere at skrive, da telefonen havde en funktion, som gættede og foreslog de ord, du var ved at skrive.

Og sidst men ikke mindst havde telefonen også spillet Snake, der blev uhyre populært i klasselokalerne rundt omkring.

- 3210 var ikke en særlig god telefon, men for mange voksne i dag var det deres første mobil. Det, at den kunne holde strøm i en uge og var let at bruge, fik nok mange til at købe den, siger Steen Jørgensen.

Telefonen endte også med at blive en af de bedst sælgende mobiler nogensinde med 160 millioner solgte eksemplarer.

2004: Motorola Razr

Motorola Razr - erstattede plastik med aluminium

Fra Nokia lancerede 3210 og en årrække frem, var de den suverænt største producent af mobiltelefoner i verden. De skubbede med andre ord Motorola ned fra førerskamlen og indtog selv podiet.

I 2005 fik Motorola dog et comeback.

Med Motorola Razr smed de en mobil på markedet lavet af børstet aluminium i stedet for plastik. Og de nye materialer gav den et meget mere eksklusivt look.

- Razr var tynd og elegant, hvor andre klaptelefoner var tykke og kluntede. Med den ramte Motorola virkelig plet. Den solgte helt vildt dengang - og det er en af de telefoner, der satte en standard for, hvordan telefoner skulle se ud, siger han og fortsætter:

- Men succesen blev også en sovepude for Motorola. De formåede ikke at udnytte den medvind, de fik, og blev fuldstændigt fejet af banen, da Apple kom ind fra højre.

2005: Sony Ericsson W800

Sony Ericsson W800 - Gjorde mobilen til musikafspiller

Da Apple i 2001 lancerede den første iPod, indvarslede de en ny tid for transportable musikafspillere. Tidligere havde Sony siddet tungt på det marked med først Sony Walkman og sidenhen Discman.

Vi gik med andre ord fra at have musikken på CD’er og kassettebånd til mp3-filer - og de filer kunne ligeså godt ligge på en mobiltelefon, som på en iPod.

Selvom Sony ikke var de første til at udstyre mobilen med muligheden for at lagre og afspille musik, var W800 den første, hvor mobilen var designet som en decideret musikafspiller.

- Da W800 kom i 2005, var telefonerne ikke avancerede nok til, at man både kunne have et godt kamera, en god musikafspiller og fede spil derpå. Men valgte derfor et område ud at fokusere på, siger han og fortsætter:

- Sony lavede en dedikeret brugerflade til musikken - og de satte knapper på telefonen, så man kunne skifte nummer, pause og afspille, uden at skulle låse telefonen op og ind i en menu.

2007: Nokia N95

Nokia N95 - en telefon der kunne det hele

Nogle måneder før Apple lancerede den første iPhone, kom Nokia N95 i butikkerne. Telefonen var den første til at samle alle de features, som man hidtil ikke havde kunnet proppe ind i én telefon.

N95 havde et rigtig godt kamera, en god musikafspiller, den var udstyret med gps, havde en hurtig internetbrowser - og den havde endda en app-store, der dog var besværlig at bruge.

Men ironisk nok blev N95 det sidste rigtig store hit, som Nokia skulle få.

For i modsætning til iPhone havde den ikke en touchskærm. Den kørte i stedet med de gammeldags fysiske knapper.

- Det var en fiks lille telefon, der viste, hvilken vej udviklingen ville gå i forhold til features på mobiler. Men Nokia havde sovet i timen i forhold til, hvordan fremtidens brugerflade ville udvikle sig, siger Steen Jørgensen.

2007: iPhone 2G

iPhone - ændrede mobiler for altid

Da Apple i 2007 lancerede den første iPhone, kom den som et chok for giganten Nokia. Selvom Apple kun solgte omkring seks millioner telefoner - og kun i USA - fik den enormt meget opmærksomhed på hele kloden.

- Nokia nægtede at tro på, at Apples bud på en mobil skulle blive fremtiden. De holdt fast i deres fysiske knapper, siger Steen Jørgensen og fortsætter:

- Faktisk var den første iPhone ikke en særlig god telefon, så man kan måske godt forstå dem. Men Apple revolutionerede brugerfladen - og alle telefoner i dag er lavet over deres opskrift.

Med en velfungerende app-store, en stor skærm næsten uden knapper og et meget intuitivt styresystem, vendte iPhonen hele mobil-industrien på hovedet.

Nokia, Motorola og Sony Ericsson blev overhalet indenom - og nye spillere som Samsung fik muligheden for at komme til fadet.

2011: Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note - introducerede kæmpe-skærmen

Mens Nokia og Motorola var alt for langsomme til at indse, at Apple havde opfundet fremtidens mobiltelefon, indså fjersynsproducenten Samsung derimod hurtigt, hvilken vej mobilbranchen udviklede sig.

Allerede i 2009 var de klar med deres første smartphone - og i 2011 lancerede de en telefon, der skulle sætte standarden for fremtidens smartphones.

- Samsung Galaxy Note var den første mobil, der havde en kæmpe skærm og et kæmpestort batteri. Selvom der blev gjort grin med den store skærm dengang, så satte den retningen for, hvor store skærmene skulle komme til at være, siger Steen Jørgensen.

Telefonen kom med en skærm på 5,3 tommer mod iPhone 4's fire tommer. Drillende blev telefonen kaldet en “phablet” - altså en sammentrækning af “phone” og “tablet”.

Det var dog Samsung, der endte med at grine sidst, da telefonen cementerede dem som verdens største mobilproducent. Så stor, at firmaet alene står for en fjerdedel af hele Sydkoreas bruttonationalprodukt i dag.

2013: Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 - viste vejen for mobilkameraet

Både i iPhone og Samsung-telefoner sad der i starten af 10’erne udmærkede kameraer.

Men de var intet sammenlignet med det 48 megapixel monster, der sad i Nokia Lumia 1020.

Efter at Nokia i flere år var sakket længere og længere bagud i teknologikapløbet med Apple og Samsung, fik de i 2013 et comeback.

Sammen med Microsoft lancerede Nokia i 2011 deres Lumia-telefoner - en smartphone, der kom med Microsofts styresystem til telefoner indbygget.

Og i 2013 kom så kronen på værket: Nokia Lumia 1020.

- Den kom med et kamera på 48 megapixel. Det gjorde, at man kunne zoome rigtig meget ind på billederne, uden at kvaliteten blev dårlig, siger Steen Jørgensen og fortsætter:

- Telefonen var fire-fem år forud for sin tid. Det er helt vildt, hvad den kunne dengang.

Forbrugerne blev aldrig vilde med Windows’ styresystem til mobiler - og sidste år meldte Microsoft ud, at de ville lukke styresystemet endegyldigt ned.

2018: Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro - den ultimative kameratelefon

En anden virksomhed, der hoppede på smartphone-bølgen på det helt rigtige tidspunkt, er Huawei. Den kinesiske virksomhed, der egentlig levede af at lave sendemaster til mobile netværk, sprang i starten af 10’erne ud som smartphone-producent.

Billigere end både Samsungs og Apples telefoner, begyndte de langsomt at erobre markedsandele.

Og i 2018 kom de så med en telefon, der gav konkurrenterne baghjul, fortæller Steen Jørgensen.

- Ligesom Nokia Lumia gjorde det i 2013, satte Huawei P20 Pro nye standarder for mobilkameraet, da den kom for to år siden, siger han og fortsætter:

- Når nye telefoner præsenteres, bliver kameraet testet af websitet www.DXOmark.com. Normalt, når der kommer en ny telefon, får den et eller to point mere, end den nærmeste konkurrent, fordi kameraet lige er lidt bedre. Men med P20 fik de 10 point mere end nummer to på listen. Det er ikke set før.

Det sidste års tid har Huawei dog ikke solgt så mange telefoner i vesten, da de på grund af de mange sager om overvågning, er blevet forbudt at bruge Android-styresystemet på deres telefoner.

- Men de på vej med deres eget styresystem, og så må se om det kan klare sig i konkurrencen mod IOS og Android, siger han.

2020: Samsung Galaxy Z Fold

Samsung Galaxy Z Fold 2 - den foldbare skærm

Den sidste telefon på listen kom ud tidligere i år.

Selvom der allerede i 2019 kom en telefon, der kunne det samme, nemlig folde skærmen, var det, ifølge Steen Jørgensen, først med Samsung Galaxy Z Fold 2, at de løste de mange børnesygdomme ved teknologien.

- De sidste par år har der været stor hype om de her foldbare skærme. De sælger ikke så meget, fordi de er meget dyre. Galaxy Z Fold 2 koster 16.000 kroner. Men teknologien skal nok blive standard i fremtiden, siger han.

Han forudser, at det er en teknologi, de andre mobilproducenter også vil kaste sig over.

En teknologi, der endnu engang vil forandre, hvordan mobiltelefoner ser ud - og hvordan vi bruger den.

- Samsung viser, de stadig er i front, og markerer, hvor vi er på vej hen, siger han.

Credit


Tekst: Jeppe Kyhne Knudsen

Grafik: Mathis Birkeholm Duus


Kilde: Steen Jørgensen