Fem ting (husk lommeregner) du skal vide, før du lægger dit eget søkabel

Internettet i hele verden er forbundet med søkabler. Der er over en million kilometer af dem. Her får du en guide, så du selv kan lægge dine egne fiberoptiske kabler og konkurrere med Google og teleselskaber.

Fem ting (husk lommeregner) du skal vide, før du lægger dit eget søkabel

Internettet i hele verden er forbundet med søkabler. Der er over en million kilometer af dem. Her får du en guide, så du selv kan lægge dine egne fiberoptiske kabler og konkurrere med Google og teleselskaber.

Scroll for at læse


Du tror måske, at internettet er noget trådløst halløj, der flyver rundt om ørerne på dig. Det er det ikke. Stort set al internetrafik i verden er forbundet med søkabler.

Så hvordan fungerer det? Ja, det er jo rart at vide, hvis du en dag selv står med 7.000 kilometer søkabel og gerne vil have direkte forbindelse fra Danmark til USA.

Her får du en huskeliste på fem punkter. Og så er det jo ellers bare at gå igang med at konkurere med Google, Facebook og Amazon.Du skal bruge et kabelskib med besætning. Priserne varierer meget, men det kan snildt koste over en million kroner i døgnet. Men så er det også inklusiv besætning og avanceret undervandsudstyr.
Så skal du bruge et lyslederkabel. Priserne varierer også, men afhængigt af for eksempel armering og kvaliteten af de optiske fibre koster det ned til cirka 90 kroner per meter.Og så skal du lige have styr på teknikken.

Grundprincipperne er stort set de samme, som man har brugt siden begyndelsen, fortæller Ture Jönsson, der er selvstændig konsulent og har arbejdet med søkabler siden 1962.

Men der er kommet nogle rigtigt gode hjælpemidler. For eksempel er navigationen blevet langt mere præcis end tidligere.

- Du har også en undervandstraktor og en plov til nedgravning af kablerne i havbunden, som du kan bruge helt ned til 2.000 meters dybde. Undervandstraktoren hjælper dig, når du skal løfte kablet op på skibet for at reparere en skade. I gamle dage brugte man udelukkende et specialbygget anker til den slags, og de er stadig i brug, siger Ture Jönsson.Du skal også bruge en lommeregner. For du skal jo vide ret præcist, hvor dit kabel ligger på søbunden, og det er ikke helt enkelt, at regne ud.

- Et kabel, der vejer 900 gram per meter, synker meget langsomt. Så hvis du er ude på 5-7 kilometers vanddybde, så rammer det først havbunden 35 kilometer bagud fra dit skib, siger Ture Jönsson.

Og, nå ja, du skal også lige huske at tage vandtemperatur og saltholdighed med, for det betyder også noget for, hvor hurtigt dit kabel lander.Kend din havbund. Det er vigtigt.

For cirka fem år siden var Ture Jönsson med til at lægge et kabel i Adénbugten i det Arabiske Hav.

- Vi lagde det over en dyb kløft på 5.000 meter, der kun var 15 kilometer bred. Det er en svær beregning, siger Ture Jönsson.

For skibets hastighed skal virkelig afpasses med, hvor hurtigt kablet bliver rullet ud.

- Med de kabler, som vi har lagt i Danmark, har vi jævn havbund, så der har vi ikke de udfordringer. Det er meget simpelt sammenlignet med det, vi ser på verdenshavene, siger Ture Jönsson.