Mennesket er indtil videre bedre end kunstig intelligens til at opbygge intuition på flere forskellige områder. Vi har både en intuition, når vi kører bil, spiller skak og laver mad.

Det er derimod sværere at lave kunstig intelligens, der selvstændigt kan bygge en intuition op omkring forskellige områder, forklarer Thomas Bolander.

Men selvom det lyder som en science fiction-film, så kan vi faktisk ikke påstå, at kunstig intelligens slet ikke har en intuition.

- Hvis man ser på AlphaGo og de kunstige neurale netværk, der bruges her til at vurdere træk i spillet ‘Go’, så minder det om menneskets intuition. Her kigger AlphaGo på spillebrættet og vurderer, hvor det er er bedst at stille en brik, siger han.

Og det har AlphaGo klaret så godt, at den i 2016 slog verdensmesteren Lee Sodel i fire ud af fem kampe.

Go er et kinesisk spil, der har uendelige mulige træk. Der skal altså stor viden og et stort overblik til for at mestre spillet.

Der er endda professionelle spillere, der nu studerer, hvordan AlphaGo spiller, fortæller Thomas Bolander. For den kunstige intelligens har dannet nye former for strategier.

- AlphaGo har en form for erfaring og intuition, for de kunstige neurale netværk har spillet millioner af spil, som valgene baseres på. Men generelt er den kunstige intelligens intuition først kommet for nyligt, og det er måske en anden form for intuition, end vi har. Men kunstig intelligens har stadig noget, der ligner, siger Thomas Bolander.

Klik på det område, du vil læse om