Europa-parlamentsvalget afgør, hvem der skal bestemme i EU

Den 26. maj skal borgerne i Danmark stemme om, hvilke politikere der skal sidde i Europa-Parlamentet. Bliv klogere på partiernes spidskandidater, og prøv en kandidattest.

Europa-parlamentsvalget afgør, hvem der skal bestemme i EU

Den 26. maj skal borgerne i Danmark stemme om, hvilke politikere der skal sidde i Europa-Parlamentet. Bliv klogere på partiernes spidskandidater, og prøv en kandidattest.

Scroll for at læse


Snart skal borgerne i Danmark stemme til to forskellige valg: Europa-Parlamentsvalget den 26. maj og folketingsvalget den. 5. juni. Først i kalenderen er altså europa-parlamentsvalget.

Politikerne i Folketinget arbejder på Christiansborg i København. Politikerne i Europa-Parlamentet arbejder i EU's bygninger i Bruxelles og Strasbourg.

Politikerne i Europa-Parlamentet arbejder altså mange hundrede kilometer fra Danmark. Men deres beslutninger kan alligevel få stor betydning for borgerne i Danmark.

Politikerne i Europa-Parlamentet træffer nemlig beslutninger, som kan påvirke lovgivningen i Danmark.

Og de sidste fire år har politikerne i Europa-Parlamentet truffet flere end 700 forskellige beslutninger, der er blevet til lovgivning i Danmark. Politikerne træffer beslutningerne ved afstemning.

Politikerne i Europa-Parlamentet har blandt andet bestemt, at engangsplastik skal være forbudt, fordi det er dårligt for miljøet. De har også bestemt, at det skal være billigere at snakke i telefon i EU.

Der sidder i øjeblikket 751 politikere i Europa-Parlamentet fra alle medlemslandene i EU. De største lande har flest politikere i Europa-Parlamentet, og de mindste lande har færrest politikere.

13 danske politikere sidder i Europa-Parlamentet. Men fordi Storbritannien forlader EU, har Danmark fået en ekstra plads.

Derfor skal borgerne i Danmark vælge 14 politikere til Europa-Parlamentet, når de skal stemme til europa-parlamentsvalget den 26. maj.

På billedet herover kan du se partiernes spidskandidater. Billedet er fra deres første TV-debat.

Men hvem er spidskandidaterne egentlig?

Og hvilke politiske ting vil de forskellige spidskandidater kæmpe for i Europa-Parlamentet?

De spørgsmål kan du få svar på i videoerne herunder, hvor du kan høre partiernes spidskandidater fortælle om deres politik.

Under videoerne, nederst på siden, kan du prøve en kandidattest.


Videoerne er produceret for DR Undervisning

Pernille Weiss, Det Konservative Folkeparti

Jeppe Kofod, Socialdemokratiet

Margrete Auken, Socialistisk Folkeparti

Morten Helveg Petersen, De Radikale

Rasmus Nordqvist, Alternativet

Morten Løkkegaard, Venstre

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen Mod EU

Nikolaj Villumsen, Enhedslisten

Peter Kofod, Dansk Folkeparti

Mette Bock, Liberal Alliance

Klik på billedet og prøv kandidattesten